We leven in een tijd waarin je als single bijna niet meer kan voorstellen dat je iemand in het wild tegenkomt. Gewoon toevallig aan de bar van je favoriete kroeg. Misschien heb je er tussen alle lockdowns door even aan kunnen ruiken, maar het lijkt tegenwoordig wel of het echte versieren alleen nog digitaal via Tinder gebeurt.

De grote vraag is dan ook: waar ontmoet je nu je grote liefde of onenightstand? Is dat in de club of via een digitale vleeskeuring? Rondjes geven of swipen? Een toevallige ontmoeting of een match door een uitgekiend algoritme? De kroeg of Tinder? Goede en Terechte Vragen! Het Terechte Vraag liefdespanel is op onderzoek uitgegaan!

De charme van de kroeg

Je nieuwe relatie of scharrel in de kroeg ontmoeten heeft een aantal voordelen ten opzichte van Tinder. Ten eerste, je vindt waarschijnlijk allebei dezelfde kroeg leuk, anders had je er niet gestaan. Grote kans dat je ook in dezelfde stad woont en als jullie toevallig allebei hipster speciaalbier staan te slempen heb je alvast wat gemeenschappelijke zaken om over te praten. Zelfs in de mondiale tijd waarin we leven, krijgt nog steeds maar liefst 73% van de mensen een relatie met iemand uit de eigen stad. In dorpen ligt dit percentage met 86% nog veel hoger! Los van het feit dat het makkelijk is om in je eigen stamkroeg iemand tegen te komen, vergroot je dus ook gewoon je kansen op het krijgen van een relatie. 1-0 voor de kroeg dus!

De morgenstond heeft een kater in de mond

Als je zo alle pluspunten van de kroeg hoort, vraag je je af waarom er überhaupt zoiets als Tinder bestaat. Nu zijn er dus ook een hoop mensen die bijvoorbeeld niet van de kroeg houden en bijvoorbeeld alleen andere singles in de supermarkt tegenkomen. Daarnaast zijn alle voordelen van de kroeg meteen ook het nadeel. Dat iemand uit de buurt komt betekent waarschijnlijk ook dat je geconfronteerd gaat worden met irritante ex-vriendjes of ex-vriendinnetjes die het maar niet achter zich kunnen laten. Daarnaast zullen je eerste gesprekken vaak met een slokje op zijn. Op zich niks mis mee, maar aan de hand van het niveau van meeblèren met de laatste hit van Metejoor is het lastig inschatten of iemand daadwerkelijk relationship material is. Toch maar swipen dan?

Ode aan de virtuele liefde

Wil je alleen maar knappe vrijgezelle mensen op zoek naar een relatie of sex tegenkomen? Goede vraag en ja! Het is toch fantastisch dat er een app is waar iedereen op zoek is naar ongeveer hetzelfde. Naar hartelust potentiële partners naar links of naar rechts vegen. Bij een match kan je meteen chatten met die persoon en wie weet wat er uit voortkomt. En dan is er ook nog eens een praktisch eindeloze poel om uit te putten. Alleen in Nederland al hebben ruim twee miljoen (!) mensen Tinder op hun telefoon staan. Daar moet zelfs voor jou iemand tussen zitten toch? Heerlijke uitvinding dat Tinder. Swipen maar! Tussenstand 1-1.

De swipe-duim

Maar ook Tinder heeft zo z’n nadelen. Het gaat niet zozeer om de kans op het krijgen van een relatie of seks, maar het gaat vooral om de kick van de match. Elke match is een klein kunstmatig dopamine shotje dat je eigenwaarde eventjes verhoogt. Het uitblijven van matches heeft het omgekeerde effect. Gevolg? Je gaat nog harder op zoek naar een match en swipet net even wat vaker naar rechts. Wist je dat je op Tinder een Elo-score hebt? Dat werkt op dezelfde manier als schakers hun rating krijgen. Kort gezegd, aan de hand van hoe aantrekkelijk je wordt bevonden door andere gebruikers, wordt je ingedeeld. En dan krijg je over het algemeen alleen nog maar mensen te zien die ongeveer dezelfde score hebben. Zie je dus weinig knappe vrijgezellen voorbijkomen? Dan moet je toch eens in de spiegel gaan kijken. Uiteindelijk heeft Tinder als doel je zo lang mogelijk op de app te houden, houd dat in je achterhoofd als je onderweg bent naar blind date 63.

Lang leve de liefde

Zo blijkt maar weer dat liefde nooit eenduidig is. Sommige mensen zijn vanaf hun zestiende gelukkig samen, andere swipen en wippen zich er via Tinder op los en weer anderen trekken af en toe eens iemand uit de kroeg mee naar huis. Wat is goed en wat is beter? Goede vraag en het maakt helemaal precies niks uit joh. Zolang jij maar gelukkig bent! En af en toe eens met iemand tussen de lakens duikt. Schijnt lekker te zijn.

Erik