Cadeaus zijn leuk om te krijgen én leuk om te geven. We leven in een tijd waarin we alles wat we kunnen vieren, ook daadwerkelijk vieren. Een verjaardag, een nieuwe baan, in verwachting, gender van het kind, samenwonen, uit elkaar gaan, vast contract of je veterstrikdiploma. Bij al deze feestjes hoort natuurlijk een cadeautje.

Een presentje geven is als gebaar natuurlijk super aardig, maar Nederlanders zijn wel kampioen in het geven van slechte cadeaus. Maar wat maakt iets nou een slecht cadeau? En bij welke gelegenheden kan je sommige cadeaus wel of niet geven? Goede en Terechte Vragen!

De cadeaubon

De cadeaubon komt eigenlijk in twee gedaanten. Je hebt de leuke cadeaubon waar over nagedacht is. Iemand die net is verhuisd een cadeaubon van een bouwmarkt geven, is helemaal niks mis mee. Een bon van de plaatselijke slijter voor de vriend die whiskyproeverijen organiseert is ook op zijn plaats. Maar je hebt ook nog een ander soort cadeaubon. De ik-had-eigenlijk-geen-tijd-of-inspiratie-of-zin-om-iets-persoonlijks voor je te halen cadeaubon. De enige die je een plezier doet met een generieke cadeaubon is, is het bedrijf dat ze uitgeeft. Wist je dat er jaarlijks voor ongeveer 200 miljoen euro aan cadeaubonnen niet wordt ingeleverd? Dat is makkelijk verdiend voor ze. Niet meer doen dus.

Fles drank als cadeau

Let op: hier wordt expres fles drank gezegd en niet een flesje wijn. Een flesje wijn als je een etentje bij vrienden hebt is een mooie attentie. Daarnaast kan een fles wijn ook als verjaardagscadeau door de deur, zolang je de fles niet in de supermarkt gekocht heb. Een mooi flesje is namelijk nooit een probleem. Een fles drank daarentegen kan echt niet meer. Zodra je ouder dan twintig bent, geen drankspelletjes meer speelt en je komt met een fles wodka of rum aan dan ben je per definitie af. Uitzondering is hier uiteraard whisky. Als het maar single malt en minimaal net zo oud als de vriendinnen van Marco B. is. Bij een fles Jack Daniels moet je meteen rechtsomkeert maken.

Geld cadeau

Ook hier geldt weer: zodra je ouder dan twintig jaar bent kan je niet meer met een envelopje aankomen. Waar je bij een cadeaubon nog als argument kan aandragen dat je in ieder geval naar de winkel bent geweest, kan dat bij gewoon geld geven ook niet. Je hebt letterlijk vijf minuten voordat je de deur uitging een briefje in een envelop gestopt. Misschien heb je zelfs die moeite niet eens genomen. Zolang het feestvarken niet expliciet om een envelopje vraagt (op een bruiloft bijvoorbeeld), is het geven van geld uit den boze.

Tips voor slechte cadeaus

Er is ook nog een type slecht cadeau dat zo slecht is, dat het automatisch weer goed wordt. Mocht je nou per se een verschrikkelijk slecht cadeau willen geven, hebben we alvast een paar tips voor je op een rij gezet:

  • Een grasmaaier aan iemand die net naar een appartement op drie hoog is verhuisd
  • Zeven watermeloenen aan je nieuwe Surinaamse buren
  • Condooms aan nieuwe ouders
  • Een gestolen scooter
  • Bloemen van de lokale begraafplaats
  • Zeven puppy’s

Erik