Waar het in aanloop naar deze avond zou moeten gaan over het schrijven van een prachtig gedicht of het maken van een gave surpise, gaat het richting sinterklaasavond toch vaak over één onderwerp: liggen die kruidnoten nu al in de winkel?

5 december, pakjesavond, sinterklaasavond, de avond wanneer menig Nederlander de verjaardag van de goedheiligman viert. De verbazing slaat ieder jaar toe wanneer de plaatselijke supermarkt in juni al besluit om de kilo’s kruidnoten op prominente posities in de schappen te leggen. Maar wanneer wordt het nou sociaal geaccepteerd om jouw eerste zak op de band van de caissière te leggen? Goede vraag!

Hoeveel kruidnoten eten wij nou eigenlijk?

In aanloop naar 5 december gaan de kilozakken kruidnoten als warme broodjes over de toonbank. Hebben we deze kruidige snack zo erg gemist dat we massaal om 08:00 voor de HEMA staan te wachten, of geven de kruidnoten in de voorraadkast een (voor)gevoel van een gezellige winterse avond? Wij Nederlanders eten gemiddeld 41 gram koek en gebak per dag. Dit gemiddelde schiet in aanloop naar 5 december flink omhoog: in één jaar eten we namelijk gemiddeld 266 kruid- en pepernoten. 

Zijn pepernoten de ideale snack of wordt het verheerlijkt?

We zijn het er vrijwel allemaal over eens, pepernoten zijn heerlijk. Of het nu gaat over de kruidige noot of een kruidnoot met een laagje chocolade (waarom zitten hier nog steeds pure chocoladekruidnoten in?), je eet zo’n zak gemakkelijk in een avondje voetbal kijken op. Toch zitten we niet het hele jaar te wachten op dit tussendoortjes. Halverwege maart een bakje kruidnoten opsmikkelen is wellicht iets teveel van het goede. Maar wanneer wordt het nu écht sociaal geaccepteerd?

Wanneer wordt het sociaal geaccepteerd?

Wanneer de kruidnoten weer uit de schappen worden getrokken, is afhankelijk van het type kopers. We kunnen deze kopers prima in het vat van de innovatietheorie van Rogers gieten. Hij onderscheidt namelijk de volgende type kopers:

  • Innovatoren (2,5%): Dit zijn de mensen die in juli al om 08:00 ’s morgens voor de HEMA staan te wachten om de kilo’s in te slaan. Wil jij je met deze groep geassocieerd worden? Absoluut niet!
  • Early adaptors (13,5%): Deze mensen willen niet vooraan in de rij staan, maar willen er zeker ook niet te laat bij zijn. De early adapters wachten rustig even de ‘kruidnoten gekkies’ af en kopen vervolgens hun pepernoten bij de bakker op de hoek. De early adapters kopen hun pepernoten rond half augustus. Wil je hier bij horen? Eigenlijk ook nog niet..
  • Early Majority (34%): Half september, het wordt nu toch wel tijd om het eerste zakje in huis te halen. De schaaltjes pepernoten worden langzamerhand onderdeel van jouw voorraadkast. De overbuurvrouw heeft tegen deze tijd al een nieuw recept gedeeld over haar lievelings kruidnotencake.
  • Late Majority (34%): Half oktober, je komt er niet meer onderuit, je vindt ze overal. De kruidnoten speciaalzaken schieten als paddestoelen uit de grond. Waar je eerder dit jaar niet verder kwam dan de truffelpepernoot heb je nu zelfs pepernoten met karamel zeezout, gekarameliseerde peer en avocado met chiazaad. Het wordt tijd dat ook jij jouw eerste kruidnoot in gaat slaan.
  • Laggards (16%): Pepernoten, nu al? De laggards hebben de afgelopen weken onder een steen geleefd. Bij de laggards liggen de paaseieren nog steeds in de kelder. De laggards wachten op het laatste moment met het inslaan van pepernoten. Waarom op 1 december alle inkopen doen als alle zakjes op 5 december een 35% korting sticker hebben?

Welk type koper ben jij?

Bij welke groep hoor jij? Wij zijn in ieder geval erg benieuwd. Over pepernoten gesproken? Zit er daadwerkelijk verschil tussen een kruidnoot en een pepernoot? Terechte vraag! Hier praten we je binnenkort over bij.