Sinterklaas is nog niet in het land, of de eerste kerstbomen pronken alweer in verschillende Nederlandse huiskamers. Vrij vroeg, als je het ons vraagt. Wanneer mag je de kerstboom in huis halen? Goede vraag!

De eerste kerstbomen staan

Waar menig Nederlander nog het verlies van de zomer aan het verwerken is, draaien anderen alweer hun favoriete plaat van Mariah Carey. Mensen gaan inspiratie opdoen in de Intratuin, of bakkeleien over de kleur van de ballen. Het duurt nog een dikke anderhalve maand voordat we in kersttrui aan tafel zitten met familie en 30 seconds spelen bij de open haard, maar men kan nu al niet meer wachten. De eerste kerstbomen worden begin november opgetuigd en daar kan niet iedereen zich in vinden.

Waarom een kerstboom

Waarom halen we rondom kerstmis eigenlijk een kerstboom in huis? We zullen je verder niet vermoeien met de geschiedenis die schuilt achter deze eeuwenoude traditie. We tuigen verschillende soorten kerstbomen op, omdat het staat voor gezelligheid, warmte en enige verlichting in de toch al koude, donkere wintermaanden. Er zijn maar weinig mensen die weten wat de traditie inhoudt, maar toch zetten we er allemaal eentje in de woonkamer. We moeten eerlijk toegeven: een kerstboom fleurt een huis op. Toch zitten er enige restricties aan dit fenomeen.

Wanneer kerstboom opzetten

Volgens deze traditie mag de boom worden opgezet ná de Sinterklaasviering. Of twee weken voor kerst. Allemaal akkoord. Heel concreet betekent dit dat de boom op 10 of 11 december in huis gehaald mag worden. Nu denk je bij jezelf: maar het is pas begin november. Scherpe constatering! Vrij vroeg nog, dus. Vroeger werd de boom voor kerst pas in huis gehaald rond de 21e van december. De dag dat de kerstperiode officieel begint. Houd deze gedachte vast.

Wanneer mag je de kerstboom in huis halen?

Wellicht dat je tot aan dit stuk enige objectiviteit mist in het artikel. Word ik nog wel geaccepteerd als ik begin november een boom in huis haal? Terechte vraag! Laten we vooropstellen dat eenieder voor zichzelf moet bepalen wanneer de tijd rijp is om een kerstboom in huis te halen. Maar laten we met z’n allen een vuistregel volgen. Zodra de Goedheiligman het land per boot weer heeft verlaten, slaan we massaal alle attributen rondom kerst in. Ondanks dat het al koud en guur aan het worden is, is begin november écht nog te vroeg voor dit soort fratsen. En laat je zeker niet ompraten door je overenthousiaste geliefde.