Elk jaar gaat in de winter de klok weer terug naar de wintertijd, of eigenlijk gewoon de standaardtijd. We hebben dan ’s ochtends een uurtje eerder licht en ’s avonds is het een uur eerder donker.

Om je heen hoor je mensen die er last van hebben en tot minimaal het nieuwe jaar uit hun doen zijn, maar ook mensen die er totaal geen last van hebben. Terechte Vraag zocht het voor je uit, om voor eens en voor altijd het antwoord op de vraag te geven: hoe erg verpest het verzetten van de klok je ritme? Goede vraag!

Maar we kunnen toch juist extra lang slapen?

Over het algemeen kom je meer mensen tegen die last hebben van te weinig slaap dan van een overschot aan slaap. Hoe kan je dan last hebben van een gratis bonusuurtje tukken? Heerlijk toch! Sterker nog, waarom laten we een jaar niet standaard een dag korter duren, zodat we gewoon twee keer per maand een bonusuur hebben? Voornamelijk omdat dat een hoop praktische problemen zou geven, maar het zou wel lekker zijn. Goed, terug naar waarom extra slaap slecht voor je ritme is. Onze biologische klok, die wordt bestuurd door onze klokgenen, werkt in periodes van ongeveer 24 uur. Vandaar dat een verschuiving van een uur dus al een mini jetlag gevoel kan veroorzaken. En van dat gevoel worden sommige mensen dus nóg chagrijniger, vervelender en vermoeider dan ze al waren.

Wat kan je er tegen doen?

Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze verstoring van je ritme tegen te gaan. Niet zo aanstellen en accepteren dat het maar een uurtje is. Dat is één van de dingen die je dus niet moet zeggen tegen mensen die meer last hebben van hun biologische klok dan jij zelf. Een aantal praktische tips die je ze wel mee kan geven zijn:

  1. Ga in de week voor het ingaan van de wintertijd steeds iets later slapen, dat bevordert de overgang naar de standaardtijd
  2. Ga iedere avond met dezelfde rituelen slapen: plassen, tanden poetsen en een boek lezen, bijvoorbeeld.
  3. Vermijd de middagdutjes
  4. Zorg voor de juiste temperatuur en goede ventilatie
  5. Wees veel buiten en pak overdag nog wat daglicht mee

Conclusie

Al met al kunnen we dus stellen dat je best wat last kan hebben van het verzetten van de klok. Maar, tegelijkertijd is het ook weer niet zo dramatisch dat je hier voor langere tijd moeilijk over moet doen. Met de juiste maatregelen moet je er maximaal binnen twee weken vanaf zijn. Een avondje goed doorhalen heeft vaak meer effect op je ritme en hoe je functioneert. En wintertijd is chill, omdat je een extra uur om te dromen krijgt. Als we dan toch willen klagen, laten we dat dan vooral bij de zomertijd doen. Of dat net zo slecht voor je is? Terechte vraag! Waarschijnlijk wel, maar daar komen we in maart (of april, wanneer gebeurt dat eigenlijk?) op terug.