‘Hoe gaat het met je?’ ‘Lekker druk’. Druk is vandaag de dag blijkbaar hetzelfde als dat het goed met je gaat. We willen heel veel in een zo kort mogelijke tijd. En dan het liefst nog perfect ook. Maar is de werkdruk niet te hoog? Loopt de mens zichzelf voorbij? Goede vraag!

Weinig vrije tijd

Nederlanders zijn over het algemeen niet vies van een potje hard werken. En dat is in veel opzichten natuurlijk een positief gegeven. Het gros van werkend Nederland werkt tussen de 35 en 41 uur (bron: CBS). Houden we nog wel voldoende tijd over voor de leuke dingen in het leven? Of zien we werk meer als een hobby dan een verplichting? Veel mensen hebben simpelweg geen keuze. Fikse inflatie, hoge energierekeningen en een lopende hypotheek zorgen er in veel gevallen voor dat een werkweek van 40 uur bittere noodzaak is. Of werken we niet te veel, maar ontspannen we te weinig?

Prestatiedrang en hoge werkdruk

Een 40-urige werkweek is dus in veel gevallen de normaalste zaak van de wereld. Maar tegelijkertijd staan veel werknemers en werkgevers 40 uur (of meer) lang onder hoge druk. Binnen veel bedrijven worden er hoge eisen gesteld in het werk dat hij of zij uitoefent. Grote projecten moeten worden voltooid binnen korte tijd, de ambities zijn torenhoog en de omzettargets worden ieder jaar naar boven bijgesteld. Deze te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Bovendien ervaren veel mensen een grote prestatiedrang naar de mensen om zich heen. We moéten presteren, zodat iedereen tevreden is over jouw functioneren. Maar maken we ook nog wel eens tijd om tevreden te zijn over onszelf?

Sociale verplichtingen

Na een dag hard werken plof je het liefst neer op de bank om onder een dekentje een heerlijke Netflix-film te kijken. Maar, de realiteit is dat je ook nog een sociaal leven te onderhouden hebt. Hoe lang heb jij je ouders of opa en oma al niet meer bezocht? Wanneer ga je weer eens wat leuks doen met je vriend of vriendin? En zou jij je vrienden van de universiteit niet weer eens uitnodigen om een hapje te komen eten? Klinkt allemaal hartstikke gezellig, maar ook deze verplichtingen kosten ons bakken met energie. Het is vaak een kunst om hier een gezonde balans in te kunnen vinden.

Burn-out door hoge werkdruk

Een hoge werkdruk kan dus leiden tot werkstress. En werkstress leidt tegenwoordig in veel gevallen tot een burn-out. Honderdduizenden werknemers zijn overspannen geraakt en thuis komen te zitten met burn-out klachten. Hier kunnen natuurlijk meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen, maar de enorme werkdruk die veel werknemers dagelijks ervaren, werkt hier in ieder geval niet aan mee. We gunnen onszelf weinig vrije tijd en zijn continu bezig met presteren en de mensen om ons heen tevreden houden. Loopt de mens zichzelf voorbij? Terechte vraag en op veel vlakken hoogstwaarschijnlijk wel. Iets meer momenten van pure ontspanning zullen voor rust in de bovenkamer zorgen. Werken moeten we ons hele leven nog, dus kies eens voor jezelf.