Er rust anno 2021 nog steeds een taboe op homoseksualiteit binnen de voetbalwereld. Een Australische voetballer bracht hier eind oktober verandering in. Voorlopig is hij de eerste actieve, professionele voetballer die met dit toch wel bijzondere verhaal naar buiten treedt.

Zet hij hiermee een trend? Gaan er meer voetballers uit de kast komen? Goede vraag!

Wie is deze Australische voetballer?

Josh Cavallo is zoals gezegd de eerste professionele voetballer die uit de kast is gekomen. Nooit eerder sprak een nog actieve profvoetballer openlijk over zijn homoseksuele geaardheid. Dit mag dus met recht een unicum genoemd worden. Josh Cavallo speelt zijn belegde boterham bij elkaar bij het Australische Adelaide United, uitkomend op het hoogste niveau. Samen met zijn werkgever bracht Josh Cavallo dit bericht middels een videoboodschap op de sociale media naar buiten. De voetbalwereld werd flink opgeschud.

Zijn er weinig homoseksuele voetballers?

Over de hele wereld zijn er slechts een aantal voetballers openlijk uit de kast gekomen. Een bekende Nederlandse voetballer die wél openlijk uit de kast kwam, is John de Bever. Ook wel bekend van de superhit ‘jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’. Hij wilde overigens geen taboe doorbreken, maar wel zichzelf kunnen zijn. De Bever zegt ook stellig dat ‘er meerdere homo’s zijn in de voetbalwereld’. Volgens de cijfers van Movisie voelt ongeveer 1 op de 20 mensen zich aangetrokken tot hetzelfde geslacht. Gemiddeld gezien zou dit dus ongeveer één iemand binnen een compleet voetbalelftal moeten zijn.

Waarom komen weinig voetballers uit de kast?

Voetbal wordt door veel mensen gezien als een ‘stoere’ mannensport. Dit zou normaal gesproken weinig tot niks met de geaardheid te maken moeten hebben, maar toch bestaat het feit dat we weinig homoseksuele voetballers kennen. Waardoor ontstaat de angst tot het uiten van deze gevoelens? Is dit angst voor de reactie van teamgenoten, waarmee je een aantal keer per week onder de douche staat? Of is dit angst voor de reactie van het publiek in de stadions? Voetbalfans staan tenslotte niet bepaald bekend om hun inlevingsvermogen.

Negatieve publiciteit rondom homoseksuele voetballers

De in dit geval Nederlandse media werkt ook nog niet bepaald mee om dit taboe te doorbreken. In een niet nader te noemen voetbalpraatprogramma werd namelijk gesteld dat er weinig tot geen homoseksuele mensen binnen de voetballerij rondlopen. Dit verhoogt natuurlijk een eventuele drempel. De eerste signalen na de videoboodschap van Cavallo lijken deze stelling dan ook te ontkrachten, maar met zekerheid valt dit na slechts één aankondiging nog niet te zeggen.

Gaan er meer voetballers uit de kast komen?

De grote vraag is natuurlijk of de Australische Josh Cavallo een positieve trend heeft ingezet binnen de voetbalwereld. Is het taboe nu ein-de-lijk doorbroken? De reacties vanuit de maatschappij zijn overwegend positief en ook binnen de voetbalwereld juicht vrijwel iedereen deze ontwikkeling toe. Gaan er meer voetballers uit de kast komen? Terechte vraag! Dit gaat de toekomst zich uitwijzen. Feit is wel dat Josh Cavallo een moedige beslissing heeft gemaakt, waarvan wij hopen dat vele homoseksuele voetballers zijn voorbeeld zullen volgen.