Wat moeten we toch zonder Facebook?
4 Oktober 2021. De dag die normaliter herinnerd zou worden als de 21e dierendag van de 21e eeuw, gaat sinds gisteren de boeken in als een hele stille avond. Rond 17:45 Nederlandse tijd was het opeens onmogelijk om nog te appen, liken, DM’en en onzinnige discussies te voeren met onbekende mensen.
Het wegvallen van deze social media kanalen roept natuurlijk een aantal vragen op. Kunnen we dit nog vaker verwachten? Is er een wereld na Facebook? En wat moeten we anders doen als we niet meer hersenloos door onze tijdlijn kunnen scrollen? Allemaal hele goede terechte vragen!
Kunnen we dit nog vaker verwachten?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: jazeker! Het internet (Facebook is trouwens niet hét internet, al schijnen veel mensen dat te denken) wordt steeds complexer. Al jarenlang worden systemen op systemen gebouwd. Er zijn nog maar schokkend weinig mensen op de wereld die écht weten hoe het precies in elkaar steekt. Hoe kan het anders dat bij een bedrijf als Facebook, waar zeker 58.000 knappe koppen werken, het ruim zes (!) uur duurt voordat de storing is verholpen? Dit was duidelijk meer dan een gevalletje ‘have you tried turning it off and on again?’.
Wat was er aan de hand?
Omdat toch niemand snapt wat er precies aan de hand was, doen we het aan de hand van een metafoor. Iedereen is natuurlijk bekend met de vijfde regel uit de kneiter van een hit 1 op een miljoen van Metejoor en Babet. Voor de cultuurbarbaren onder ons: we zitten vast op een rotonde. Zo zat het internet gisteren ook vast. Op zoek naar de afslag Facebook op een rotonde zonder bordjes. Gedoemd rondjes te blijven rijden totdat er eindelijk bekend zou worden welke kant het op moest. Duidelijk toch?
Is er een wereld na Facebook?
Het is bijna niet voor te stellen dat we nog zonder Facebook kunnen. Het afgelopen decennium heeft Facebook voor ruim de helft van de wereld een centrale rol gespeeld. Na het geruisloos inlijven van Instagram, Whatsapp, Oculus en nog meer dan veertig andere bedrijven is het moeilijk voor te stellen dat we zonder deze gigant uit Silicon Valley kunnen. Al is dat sentiment redelijk aan het keren. Ondertussen is duidelijk hoeveel macht dit netwerk heeft. Daarnaast komen er langzaamaan steeds meer signalen naar boven over de dubieuze rol die Mark Zuckerbergs geesteskindje speelt in verschillende schandalen. We blijven bij Terechte Vraag nauwlettend de ontwikkelingen rondom klokkenluider Frances Haugen volgen.
Maar wat moeten we dan doen?!
De wereld vergaat niet als er geen Facebook, Instagram en Whatsapp meer is. Terechte Vraag zou Terechte Vraag niet zijn als we je niet een aantal tips zouden geven over wat je dan met je tijd kunt doen.
5 tips voor als je toch op je telefoon wilt zitten
- Gebruik Signal in plaats van Whatsapp
- Kijk eens op LinkedIn
- Stof je Twitter account af
- Of lekker anoniem op Telegram
- En persoonlijk favoriet: memes kijken op 9GAG.
5 tips voor als je je telefoon echt alleen nog maar voor bellen gebruikt en behoefte hebt aan hobby’s
- Ga hardlopen in de regen
- Praat eens met je vrouw, hond of kinderen
- Cursus mindfulness
- Ontwikkel een alcoholverslaving
- Ga emotie-eten bij de plaatselijke fastfood gigant.