Nu de zomer langzaam ten einde loopt, is het hoog tijd om de balans op te gaan maken. Iedere artiest, wereldberoemd of aanstormend talent, hoopt rond zomertijd een knaller van een hit te scoren. Maar wat is nu eigenlijk dé zomerhit van 2021 geworden?

Wij hebben onze razende reporter de straten opgestuurd, want zeg nu eerlijk: goede vraag!

Voorgangers van de zomerhit van 2021

In een zomer die de boeken in is gegaan als één van de meest troosteloze zomers uit de geschiedenis van onze prachtige aardkloot, was het ritmische pareltje van de Zuid-Afrikaanse DJ ‘Master KG’ een positieve uitzondering op alle ellende. Het was vrijwel onmogelijk om een kroeg voorbij te lopen (waar iedereen keurig op anderhalve meter zijn goudgele rakker naar binnen goot) waar dit nummer niet uit de speakers geblazen werd. Een jaar eerder gingen de heupen los op het nummer Con Colma van Daddy Yankee en Snow. Geen eenvoudige taak om dit te overklassen, zou je toch zeggen?

Wie greep nét naast het eremetaal?

Meerdere gegadigden waren dit jaar rijp voor een plek op het podium. Zo scoren onze persoonlijke favorieten Suzan en Freek immer hoog in de hitlijsten, ditmaal met het tekstuele hoogstandje ‘Onderweg naar later’. Maar ook de prachtige Emma Heesters deed een verwoede poging met haar absolute knaller ‘Rendez-vous’, wat ze samen zong met de Vlaamse zanger Metejoor. Lekker gewerkt, maar deze nummers zijn hoogstwaarschijnlijk niet de kaskrakers waar men in de zomer van 2022 nog over praat.

Mart Hoogkamer scoort dé zomerhit van 2021

Dat een zomerhit zich niet laat schrijven, maar ontstaat, bewijst de volkszanger Mart Hoogkamer. Hij werd vorig jaar wereldwijd bekend met zijn eigen uitvoering van ‘Unchained Melody’. Hij viel niet alleen op dankzij zijn grote scala aan plakplaatjes, maar vooral dankzij zijn prachtige uithalen die tot ver over de grens tot verbazing leidden. De titel van Mart zijn nieuwe nummer, ‘Ik ga zwemmen’, lijkt op het eerste gezicht een nieuw dieptepunt dat past bij de Gebroeders Ko. Toch is het Mart Hoogkamer die momenteel viraal gaat op de populaire app TikTok. Het gevolg? Op ieder vakantieoord werd de tekst ‘ik ga zwemmen, in Bacardi Lemon’ uit volle borst meegezongen.

Op naar de zomerhit van 2022!

Zo zie je maar: tekstuele hoogstandjes winnen het zelden van uiterst sfeervolle meezingers wanneer het gaat om de uitverkiezing ‘zomerhit van het jaar’. Misschien wist onze eigen Mart héél goed waar wij na een moeilijk jaar met zijn allen aan toe waren: een fikse portie gezelligheid. En dat is gelukt! Wat ons betreft de meer dan terechte winnaar van het jaar 2021. Of dat volgend jaar nog overtroffen kan worden? Terechte vraag. Wij gaan het op de voet volgen.