Januari is natuurlijk bij uitstek de maand van goede voornemens. Stoppen met roken, meer sporten en minder drinken. Voor dat minder drinken is er sinds enkele jaren het fenomeen Dry January. Of droge januari gewoon, want niet alles hoeft per se in het Engels.

Het principe van dry January is simpel: je gaat een maand niet drinken. Dat is waarschijnlijk goed voor je. Maar omdat je dan in februari en maart gaat overcompenseren heb je er op de lange termijn precies niks aan. Maar een maandje geen alcohol kan sowieso geen kwaad. Welke positieve effecten heeft Dry January op je lichaam? Goede vraag! We zetten vijf voordelen voor je op een rij.

1. Dry January = beter slapen

Na een paar biertjes val je als een blok in slaap, maar de slaap die je hebt na een paar alcoholische versnaperingen is minder diep en een stuk onrustiger. Na een paar bakkies word je dus minder uitgerust wakker dan wanneer je helemaal niet drinkt. Zonder te drinken ga je over het algemeen ook iets eerder naar bed. Heerlijk zo’n lange nacht. Laat maar komen, die dromen!

2. Afvallen door dry January

Van drinken word je dik. Zo, ik heb het gezegd. Als je per week gemiddeld vijftien biertjes drinkt (minimaal 68% van de mannen boven de achttien), gooi je gewoon even 10.000 calorieën extra per maand naar binnen, is uit onderzoek gebleken. Dat zijn allemaal calorieën die je ook nog ergens moet zien te verbranden in die maand. Zolang de sportscholen en padelbanen gesloten zijn, wens ik je daarmee veel succes. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je trek hebt in een vette bek. Want zeg nou eerlijk, wanneer heb je voor het laatst nuchter een kapsalon naar binnen zitten schuiven? Precies. Enige nadeel aan het stoppen met drinken is dat je extra zin in suiker krijgt. Daar spelen de 0.0% biertjes trouwens aardig op in. Wist je dat er in een Heineken 25cl 0.0% maar liefst 1,3 gram suiker zit? Toch maar aan het water dan.

3. Droge januari zorgt voor beter humeur

Toegegeven, na een flesje wijn heb je vaak de gezelligste gesprekken. Maar ergens is het ook sneu dat pas na een paar drankjes de tongen wat losser worden. Plus de kater van de volgende dag streept redelijk het effect van de vrolijkheid van de avond ervoor weg. Op de langere termijn ben je dus een veel leuker en gezelliger persoon als je een maand de alcohol laat staan. Omdat je ook afvalt zit je beter in je vel, waardoor je weer een beter humeur hebt. Een mooie positieve vicieuze cirkel. Oftewel, animo sane in corpore sano.

4. Januari alcoholvrij = meer geld

Behalve als je je eigen moonshine in de schuur maakt, kost alcohol over het algemeen geld. Best veel ook. Het is bijzonder om te zien dat we soms twijfelen over het afsluiten van een extra streamingdienst, maar diezelfde avond wel lachend een rondje Sambuca bestellen. Nu gaat dat niet tijdens een lockdown, maar doosjes wijn en flesjes whisky van achttien jaar oud worden ook niet door de kaboutertjes gebracht. Nederlanders geven gemiddeld 250,- per jaar uit aan alcohol, horeca niet meegerekend. Dit bedrag kan voor millennials en babyboomers trouwens verdrievoudigen. Tel uit je winst!

5. Glanzend huidje

Alcohol werkt dehydraterend. Oftewel, je droogt er van uit. Terwijl je huid er juist bij gebaat is om een beetje vocht vast te houden. Het leuke aan Dry January is dat je dit effect al vrij snel merkbaar is. Afvallen merk je pas later en ook dat het beter voor je portemonnee is merk je pas aan het einde van de maand. Maar aangezien je opperhuid zich één keer per maand helemaal vernieuwt, zul je dit vrij snel merken. En als extra bonus hoef je niet meer elk weekend in de spiegel tegen een verlopen kop aan te kijken. Ook niet gek.

Meedoen maar

Ongeveer 8% van de Nederlanders doet mee aan Dry January. Dat is grofweg een op de twaalf mensen. Doen in jouw omgeving meer mensen dan dit gemiddelde mee? Dan heb je waarschijnlijk een hoop hipster vrienden of je woont in Amsterdam of Utrecht. Dry January is overgewaaid uit Engeland, in Nederland is ooit het initiatief IkPas ontstaan. Niet heel bekend nog, maar mocht je de site willen checken, kan je dat hier doen. Of ondergetekende ook meedoet aan droge januari? Terechte Vraag, en jazeker! 1 februari is het eerste rondje van mij!