Thuiswerken is sinds het begin van de hele corona ellende in een stroomversnelling gekomen. Ondertussen is het ook duidelijk dat thuis of hybride werken de norm zal blijven. Het is dan ook tijd om eens goed na te denken over je thuiswerkplek.

Alleen met je laptop voorovergebogen aan de keukentafel zitten is niet meer van deze tijd. Maar waar moet je dan op letten? Wat mag er zeker niet ontbreken? En nog belangrijker misschien, hoe gaat je huis niet als kantoor voelen? Allemaal goede en Terechte Vragen!

Kies je thuiswerkplek

Ga als het even kan niet aan de keukentafel zitten. Je keukentafel is gemaakt om lekker aan te eten, niet om driftig rapportages op uit te tikken. Daarnaast zorgt het zitten in de keuken voor te veel afleiding. We hebben allemaal meegemaakt dat we eerst ons hele huis opgeruimd hebben, voordat we überhaupt een mailtje gingen sturen. Daarnaast blijf je eventuele stress van je werk associëren met die ruimte, waardoor je woongenot dus verdwijnt. Als je de luxe hebt om een aparte kamer in te richten, doe dat dan vooral. Bij voorkeur een thuiswerkplek waar veel natuurlijk licht is. Ga dus niet in de kelder zitten of op zolder waar maar een klein dakraampje te vinden is.

Een fijne bureaustoel

Zitten is het nieuwe roken. Althans, dat wordt al een aantal jaar geroepen door mensen die er verstand van hebben. Als je dan toch metaforisch gezien een pakje per dag opsteekt, zorg er dan in ieder geval voor dat je er een beetje genot van ervaart. Een goede bureaustoel is essentieel om fatsoenlijk te kunnen thuiswerken. Je hebt vast fijne stoelen aan de keukentafel staan, maar die zijn niet bedoeld om acht uur lang rechtop aan te zitten. Je moet sowieso niet acht uur lang rechtop zitten, maar dat even terzijde. Ga er dan ook regelmatig tussenuit voor een klein wandelingetje of verschuif de dolle duikavond met de vrouw naar de middag. Zo krijg je nooit last van te lang in dezelfde positie bivakkeren.

Nog meer spullen voor je thuiswerkplek

Met alleen een aparte kamer en een goede bureaustoel ben je er nog niet. Zorg ervoor dat je baas al je spullen vergoedt (check hier alle regels die vanaf dit jaar gelden) en dien dan het volgende wensenlijstje bij hem in. Zonder al deze spullen kan je namelijk niet op 100% van je kunnen presteren. En dat is wel wat je wil als je maandagochtend ongedoucht om 08:45 met joggingbroek jezelf aanmeldt voor de gezamenlijke Zoom-meeting. Anyway, het verlanglijstje voor je thuiswerkplek:

  • In hoogte verstelbaar bureau
  • Één of twee extra schermen
  • Kamerplant
  • Bureaulamp
  • Licht doorlatende zonwering
  • Nieuw koffiezetapparaat
  • Een Solar Einstein (zoek maar op)
  • Hangmat voor je voeten onder je bureau
  • Een reMarkable

Het nieuwe werken

Waar thuiswerken vroeger als een luxe werd gezien, is het tegenwoordig eerder een vereiste. Met bovenstaande tips heb je dus altijd een comfortabele thuiswerkplek. In tegenstelling tot kantoor kan je van je thuiskantoor echt jouw plek maken. Je hoeft bij het inrichten van je thuiswerkplek met niemand rekening te houden. Houd je dus vooral niet in en besef hoeveel geluk je hebt dat je niet meer elke dag in de file hoeft te staan!