Het koffiezetapparaat is bij uitstek de plek om een praatje met een collega aan te knopen. Afhankelijk van hoe hip het bonenapparaat bij je op kantoor is, duurt een gesprek hooguit 1 à 2 minuten.

Precies lang genoeg om over en weer wat beleefdheden uit te wisselen en precies kort genoeg om het niet ongemakkelijk te laten worden. Zoveel oprechte interesse heb je nu ook weer niet in Janny van de derde verdieping. Naast het sociale karakter van dit stukje smalltalk heeft het ook daadwerkelijk een functie. Cappuccino consumerende converserende collega’s zijn productiever én vrolijker dan medewerkers die dit niet doen. Het koffiezetapparaatpraatje zorgt voor meer teamgevoel en maakt een bedrijf als geheel sterker. Maar welke dingen kan je dan allemaal zeggen? Goede vraag! We zetten er twaalf voor je op een rij.

Dingen die je wél kan zeggen

Het koffieapparaatpraatje is dus ideaal als je het nog even snel over dat ene dossier wil hebben. Over het algemeen zijn er dus een tweetal onderwerpen (naast het weer, het weer kan altijd en overal. Nu we het er toch over hebben, ik heb het idee dat oktober natter, maar ook warmer is dan gewoonlijk rond deze tijd van het jaar. Wel goed voor de plantjes en diertjes, maar zo krijg je dus in het voorjaar wel weer snel muggen) waar je het altijd over kan hebben. Het gaat over het werk of iemand zijn of haar plannen voor het aankomende weekend. Hier de twaalf beste suggesties:

 1. Hey! Lekker weekendje gehad?
 2. Nog plannen voor het weekend?
 3. Jij bent vrij op vrijdag hė, heb je dan gewoon lekker op donderdag al weekend? Nog plannen?
 4. Heb jij zo tijd om even snel naar dat dossier te kijken?
 5. Irma belde net voor je, heb gezegd dat je na 15:00 terugbelt
 6. Oh, een keertje thee? Ja teveel cafeïne is ook helemaal niet goed eigenlijk
 7. Voelt het bij jou vandaag ook nog als een dinsdag?
 8. Kan je een Snelle Jelle aangeven? Heb je ook altijd zo’n honger na 15:30?
 9. Was je lekker op tijd vandaag? Voor de files uit zeker?
 10. Je bent wel op de vrijmibo zo toch?
 11. Zeg jij Javascript of Djavascript?
 12. Berghuis of Klaassen?

Dingen die je niet kan zeggen

Alle bovenstaande vragen hebben een sociaal karakter of zijn werk gerelateerd. Allemaal nuttig en met een functie dus. Maar er zijn dus ook zaken die je niet bij het koffiezetapparaat kan zeggen. Omdat wij bij Terechte Vraag onze maatschappelijke invloed erg serieus nemen, gaan we hier geen tips geven over dingen die je niet kan zeggen. We zijn uiteraard wél benieuwd naar de slechtste oneliners die je zelf bij het koffiezetapparaat hebt gehoord. Laat die dus gerust achter in de reacties. Of we benieuwd zijn naar jullie inzendingen? Terechte vraag! En ja, natuurlijk!

Erik