Suiker is in de westerse wereld zoetstof nummer één. Bijna in alles dat we tegenwoordig zonder na te denken eten zit suiker verwerkt. Ook in producten waarin je dat niet verwacht. Yoghurt, toastjes of kant-en-klare babyvoeding, om maar iets te noemen. Maar hoe slecht is teveel suiker voor je? Goede vraag!

We zijn allemaal zoetekauwen

Schrik niet, maar volgens het diabetesfonds eten we in Nederland per persoon gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers per dag! Dat zijn veertien suikerklontjes per dag, 99 klontjes in een week en dat komt per jaar neer op twintig kilo aan suiker. Drink je veel cola? Dan zit je er waarschijnlijk nog iets boven. Elk colaatje is namelijk goed voor zeven suikerklontjes per keer. In frisdrank, snoep en koekjes zit sowieso bovengemiddeld veel suikers en weinig calorieën. Dat is precies de verkeerde balans die je in lichaam wil hebben. Kappen met cola en lekker aan het water dus.

Teveel suiker

Volgens het WHO mag je dagelijks tien procent van je dagelijkse calorie-inname in suikers nuttigen. Dat komt voor vrouwen op ongeveer vijftig gram per dag uit en voor mannen op zestig gram. Toch zit ruim 61% van de Nederlanders boven deze norm. Suiker is namelijk verslavend lekker. Als we suiker eten maken we namelijk een beetje dopamine aan. Dat is hetzelfde stofje dat vrijkomt bij bijvoorbeeld een potje seks. Of een karamel zeezout reep. Het ene is lekker en het andere is het samen komen van twee verschillende, uh, smaken. Dan is de keus makkelijk gemaakt!

Wat doet teveel suiker met je?

Oké, we weten dat we teveel suiker eten. Maar hoe schadelijk is suiker precies voor je? Er zijn genoeg gezondheidsgoeroes die suiker een vergif noemen, maar dat is een beetje overdreven. Teveel suiker is echter wel heel schadelijk voor je. Als je consequent teveel suiker eet, is dat bijna net zo slecht als roken. Hieronder een klein rijtje van zaken die je te wachten staan als je blijft snoepen en snaaien.

  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Overgewicht
  • Tandbederf
  • Leververvetting

Het is niet zo dat je ook meteen diabetes krijgt van teveel suiker. Maar teveel suiker zorgt vaak wel voor overgewicht en overgewicht zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type 2. Diabetes wordt vaak aangeduid als suikerziekte. Dat zorgt voor verwarring. Met diabetes type 2 is je bloedsuiker uit evenwicht. Dat betekent echter niet dat je geen suiker meer mag eten.

Minder suiker eten dus

Teveel suiker sluipt makkelijk in je dagelijkse patroon. Maar gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je suikerinname te beperken. Vervang bijvoorbeeld frisdrank door water. Drink je koffie of thee zonder suiker of neem in plaats van koekjes en snoepjes tussendoor gewoon een stuk fruit. Kleine aanpassingen die je in totaal flink wat suikerklontjes per dag schelen! Wil je meteen doorpakken met een gezonde levensstijl? Ga dan wat vaker wandelen of schaf wat fitnessapparaten voor thuis aan!