Wat doet roken met je lichaam?
Het aantal rokers in Nederland kent een dalende trend. Maar ondanks de torenhoge prijzen en de ongezonde gevolgen, rookt nog 1 op de 5 volwassenen. Wat doet roken met je lichaam? Goede vraag!
Gemiddeld aantal sigaretten
Volgens onderzoek van het CBS geeft 1 op de 5 volwassenen aan wel eens een sigaret te roken. Bijna 15% daarvan steekt dagelijks een sigaretje op of pielt shag. Waarom doen we dat eigenlijk? Uit cijfers blijkt namelijk dat 23% van de zware rokers de leeftijd van 65 niet haalt. Niet een vooruitzicht waar je vrolijk van wordt. Toch kunnen we de verleiding van deze smeulende staafjes maar moeilijk weerstaan. Zijn we wel op de hoogte van de verhoogde risico’s van roken? In hoeverre tast roken je lichaam – van binnen en buiten – aan?
Wat wordt aangetast door roken?
Wat doet roken met je lichaam? Niet veel soeps, om het maar enigszins te bagatelliseren. Roken geeft een verhoogde kans op longkanker, COPD of een rokerslong. Niet alleen van binnen, ook van buiten tast roken het lichaam aan. Op jonge leeftijd krijg je last van rimpels en de huid wordt grauw. Allesbehalve aantrekkelijk en de kans op een modellencarrière in Milaan lijkt hier mee verkeken. Om deze rits vol levensvreugd af te sluiten, zorgt roken voor een verhoogde kans op een hartaanval, een extreem hoge bloeddruk en blindheid.
Voordelen van een sigaret
Ondanks het feit dat roken het lichaam dus aantast, kiezen veel mensen om stug door te roken. Er zijn dan ook voordelen van roken te ontdekken. Zo roken veel mensen tijdens een feestje, op de vrijmibo of wanneer men stress ervaart. Roken zorgt voor troost, ontspanning of een manier om met een teleurstelling om te kunnen gaan. Bovenal is roken natuurlijk een verslaving waar veel mensen aan toegeven. Dit kan reden genoeg zijn om weer een volgende sigaret op te steken. Bovendien zorgt nicotine voor een verhoogde vetverbranding. Tot ziens sportschool abonnement!
Stoppen met roken
Stoppen met roken lijkt voor velen een utopie. Het asfalteren van de longen blijkt een verslaving die maar moeilijk te verslaan valt, ondanks alle schokkende gevolgen. Dat blijkt wel uit recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De helft van alle doorgewinterde rokers geeft namelijk aan dat ze niet stoppen met roken totdat een pakje sigaretten €60 kost. Met deze prijzen lijkt roken alleen nog maar weggelegd te zijn voor de beter bedeelden.
Roken tast het lichaam aan
Dus, wat roken met het lichaam doet? Vrij weinig positiefs. Het is de vraag of de beschreven ‘voordelen’ opwegen tegen de mogelijke aandoeningen en ziektes die het kan veroorzaken. Toch blijven we stug ons zakgeld bijeen rapen voor een pakje Marlboro of Camel Activate. Of deze trend gaat veranderen de komende jaren? Terechte vraag. Gezien de uitkomsten van het recente onderzoek hebben wij er een hard hoofd in, maar de overheid lijkt er alles aan te doen om sigaretten de maatschappij uit te bonjouren.