Nadat Penoza een aantal jaar geleden het goede voorbeeld heeft gegeven, zijn de Nederlandse misdaadseries naar een nieuw level getild. Met de laatste jaren twee absolute uitschieters. Mocro Maffia en Undercover.

Videoland tegenover Netflix. Randstad tegenover Brabant. Coke tegenover pillen. Maar welke serie verdient de titel: beste Nederlandse misdaadserie? Goede vraag! Wij zetten ze naast elkaar.

Undercover

Het eerste seizoen van Undercover was spectaculair. Frank Lammers was buitengewoon in zijn vertolking van Ferry Bouman. Tel daarbij de glansrollen van Elise Schaap, Anna Drijver en Vlaamse alleskunner Tom Waes bij op en je begrijpt waarom dit zo’n grote hit was. Het was bovendien de eerste Nederlandse misdaadserie die zo duidelijk de criminaliteit in Brabant portretteerde. Zo’n knaller als een hit het eerste seizoen was, zo teleurstellend was het tweede seizoen. Frank Lammers kwam als Ferry in het tweede seizoen welgeteld precies acht (!) minuten in beeld. Anna Drijver was ook snel gezien. Tom Waes is een goede acteur, maar we hadden liever toch wat meer Hollandse glorie gezien. In het derde seizoen hebben de makers begrepen dat Ferry toch een belangrijk persoon in de serie is. Maar, HO SPOILER ALERT, in de eerste afleveringen dit seizoen is het voorlopig meer slapstick, dan echt hoogwaardige acteerprestaties.

Mocro Maffia

Achmed Akkabi en Thijs Römer hebben het scenario voor Mocro Maffia bedacht, natuurlijk gebaseerd op de populaire onderwereldboeken. Achmed Akkabi speelt daarnaast ook nog eens de uiterst geloofwaardige ‘Paus’. Met Mocro Maffia lieten Nederlandse filmmakers zien over een hoog niveau te beschikken. De serie is rauw, hard, eerlijk, ontroerend en bij vlagen erg grappig. Hoe zeer je ook meeleeft met de karakters, je voelt continu dat ze ondanks al het geld niet gelukkig zijn en je voor geen goud met ze zou willen ruilen. Drie seizoenen lang blijf je als kijker in die emotionele spagaat. Zeer knap gedaan! We kunnen niet wachten op het vierde sezoen!

Beste Nederlandse misdaadserie

Het is tijd om de Terechte Winnaar van de eerste Terechte Vraag Review aan te wijzen. Na lang beraad is het toch vrij duidelijk dat Mocro Maffia meer rwina en herres heeft gezet dan Undercover. Kifesh, Undercover mag de veters van Mocro Maffia nog niet eens strikken. Als je je floes maar aan één streamingsdienst mag uitgeven, doe dat dan aan Videoland. Het nieuwe seizoen wordt begin 2022 verwacht, maar je kan nu alvast de korte film Mocro Maffia: Meltem kijken. Helpt dat tegen de herfstdip? Terechte vraag, en jazeker!