De kerstboom staat, de playlist met kerstnummers draai je al grijs, de eerste kerstfilms staan al op Netflix. Maar die kersttrui zit je al een paar dagen aan te staren. Kan het al? Spookt het door je hoofd. Terechte vraag!

Is ’t al Christmas sweater weather?

De vraag houd je al een tijdje bezig. Wat zeg ik, het is ’t eerste waar je aan denkt wanneer de kalender december aantikt. Maar voor gek lopen, daar heb je ook geen zin in. Die Christmas spirit wil je het liefst uitstralen, maar te vroeg beginnen met de pret is ook weer niet de bedoeling. Die balans, daar ben je naar op zoek. Maar wanneer is het nu echt maatschappelijk verantwoord om die kersttrui uit de kast te grissen?

Dit vinden jullie van de kersttrui…

Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Zoals een echte journalist betaamt, moet je bij het beantwoorden van deze vraag zo objectief mogelijk blijven. Ik stelde in mijn Instagram stories de vraag: vanaf wanneer mag je een kersttrui dragen en dit was jullie antwoord:

Van de 34 antwoorden was het:

  • 22x: vanaf nu! (07-12-2021)
  • 4x: vanaf 13 december
  • 4x: de laatste week voor Kerst pas
  • 4x: helemaal niet

Kortom: als het aan jullie ligt, mag de kersttrui gewoon nu al! Maar toch zien we ze nog niet verschijnen op de werkvloer. Waar dat aan ligt? We zijn veel te bang om iets te doen buiten de norm om. Als echte kuddedieren kijken we liever de kat uit de kerstboom totdat iemand anders het goede voorbeeld geeft. Ze zeggen niet voor niets: als er een schaap over de dam is, volgen er meer.

Dus wat ons betreft: trek die kersttrui al lekker aan. Dat jij de eerste bent, betekent niet dat je de mist in gaat. Je collega’s en vrienden zijn gewoon stikjaloers. En trouwens, wat maakt het uit wat anderen vinden van jouw kledingkeuzes? Al draag je nog de meest lelijke modetrends

Renee Prenger