Waarom snappen mensen groepsapps niet?
Sinds de uitvinding van de groepsapp op 22 februari 2011 is er iets fundamenteels misgegaan met hoe mensen zich in groepen gedragen. Normale mensen die een-op-een heel leuk en normaal zijn, veranderen in groepsapps in totale vreemden of schapen.
We hebben schijnbaar, mijzelf incluis, de neiging om nutteloze, zinloze, overbodige en totaal irrelevante berichten de groepsapp in te slingeren. Waarom doen we dat en kunnen we er iets aan veranderen? Goede en Terechte Vragen! Hieronder de grootste ergernissen én oplossingen voor dit gedrag.
1. Felicitaties in de groepsapp
Er is iemand jarig in de groepsapp. Er is altijd een blije gozer (of wijffie) die ’s ochtends bij het wakker worden eerst Facebook checkt om te zien of er toevallig iemand jarig is. Dit wordt dan op een onmogelijk tijdstip in de groep gedeeld. So far, so good. Dat kunnen we nog lief en attent noemen. Het echte probleem begint daarna. Daarna volgen er obligate felicitaties, zonder dat men ook echt weet of die persoon wel écht jarig is. Ik kan uit eerste hand bevestigen dat je iedereen een felicitatie kan laten geven aan iemand die niet jarig is.
Oplossing. Laat de leider uit de groep gewoon het volgende typen: “Ik spreek namens iedereen in de groep als ik zeg dat we jou een hele fijne verjaardag toewensen”. Opgelost!
2. Tikkies
Tikkies in een groepsapp zijn natuurlijk een uitkomst. Je bereikt meteen iedereen die je wilt bereiken en hoeft niet iedereen afzonderlijk een bericht te sturen. Zeker sinds er tikkies zijn waarbij je zelf het bedrag kan invullen. Een druk op de knop, iedereen blij. Maar op een of andere manier voelen mensen in de groepsapp zich dan geroepen om te gaan appen dat ze het tikkie betaald hebben. Waarom zou je dat doen? Je kan in je Tikkie app gewoon zien wie er betaald heeft. Er is precies geen reden om dat nog even naar iedereen (!) te appen.
Oplossing. Niet doen. Gewoon niet doen. Opgelost!
3. De oké duim
Er is iets afgesproken in de groepsapp. Waarschijnlijk iets triviaals, maar dat geheel terzijde. Er wordt een mededeling gedaan en daar is iedereen het mee eens. Hier zou het bij kunnen blijven. Maar nee, wat gebeurt er? Iedereen gaat een duimpje sturen of “oke”. Waardoor er dus 20 duimpjes achter elkaar komen. Dat kan makkelijker en vooral minder irritant.
Oplossing. Vanaf nu reageer je alleen nog, als je het er NIET mee eens bent. Dat is toch nooit, dus dat scheelt een hoop gedoe.
De sociale functie van groepsapps
Toegegeven, het heeft ook iets moois. Het geeft mensen namelijk zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde om in een groepsapp te zitten. Op een gekke manier verbinden al die irritante berichtjes ons ook. Laten we daarom het volgende afspreken: laat al die irritante, vervelende berichtjes achterwege en stuur gewoon eens wat vaker een écht leuk berichtje (een artikel van Terechte Vraag bijvoorbeeld) en geen doorgestuurde video. Of ik dat zelf ook ga doen? Goede vraag, ik zet het bij mijn goede voornemens!