De decembermaand draait al op volle toeren. Sinterklaas dobbert weer op zee, de kerstbomen staan en de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen. Kerst is dus op komst en de twijfel begint toe te nemen. ‘Zal ik ze versturen?’ Goede vraag! Zijn kerstkaarten terug van weggeweest?

Online wereld is de boosdoener

Ieder jaar werd het een beetje minder. PostNL kon steeds meer werknemers vrij geven rondom de kerstdagen. Het aantal verstuurde kerstkaarten nam in rap tempo af. In 2017 waren dat er bijvoorbeeld nog maar 85 miljoen. Ter vergelijking: in 2010 werden er nog 180 miljoen kerstkaarten dicht gelebberd door de Nederlanders. Zijn we minder lief geworden? Hebben we minder behoefte aan liefdevolle berichten? Dat valt wel mee. De online wereld was de boosdoener. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor de papieren variant terrein heeft verloren.

Alternatieven voor kerstkaarten

Toch is ook niet alles lelijk aan de online wereld. De charme van de ouderwetse kerstkaart verdween weliswaar, maar de alternatieven en mogelijkheden namen alleen maar toe. Online kerstkaarten bestellen was nog nooit zo eenvoudig. De Hallmark kerstkaarten zijn enorm in trek. Persoonlijke teksten tikken, eenvoudig die vreselijke familiefoto op de voorkant van de kaart plaatsen, het kan allemaal. Ook bewegende kerstkaarten of kaarten waarin een kerstnummer wordt afgespeeld. Niets is te gek!

Kerstkaart tijdens een lockdown

Sinds vorig jaar neemt het aantal verstuurde kerstkaarten weer toe. Dat is ook niet zo gek, want het ziet er naar uit dat we wederom een vrij eenzaam einde van het jaar tegemoet gaan. Steek je alleenstaande opa of oma een hart onder de riem of laat je vader en moeder weten dat je genoeg eten in de koelkast hebt liggen. Ze zullen het waarderen. De toenemende eenzaamheid is een kwalijke zaak, dus zet je beste beentje voor. Of wip stiekem even bij ze langs. Wij beloven niet te klikken bij Mark en Hugo.

Terug naar het ouderwetse?

Nu de kerstkaarten weer steeds meer in trek raken, rijst de vraag: zijn kerstkaarten terug van weggeweest? Terechte vraag! Wij zijn voor. Het versturen van een kerstkaart of kerstcadeau hoeft niet beperkt te worden tot de ouderen (én boomers) onder ons. Stiekem geilen we allemaal op een beetje persoonlijke aandacht, dus trek je oerlelijke kersttrui aan, lik die postzegel erop en gooi ze in de brievenbus (die rode knoerten langs de weg)! PostNL blij, opa en oma blij, Nederland een stukje vrolijker!