2021 zit er bijna op en 2022 klopt op de deur. In weer een vreemd coronajaar zijn de meeste goede voornemens er toch weer bij ingeschoten. We zijn iets dikker geworden, roken nog steeds en van het sporten is ook niet veel gekomen.

Terwijl we op 1 januari massaal aan Dry January begonnen en we onszelf plechtig voorhielden dat we ons dit jaar écht aan de goede voornemens gingen houden. Maar écht écht. Weer niet gelukt. Hoe komt dat toch? En wanneer gooien we het bijltje er bij neer? Goede en Terechte Vragen!

Welke goede voornemens maken we?

Om iets niet vol te kunnen houden, moet je er eerst aan beginnen. En dat doen we dan ook massaal elk jaar weer vol goede moed. De meeste goede voornemens liggen voor de hand, maar we hebben toch de moeite genomen tien clichés voor je op een rij te zetten

 1. Minder drinken
 2. Stoppen met roken
 3. Meer bewegen
 4. Gezonder eten
 5. Iets nieuws leren
 6. Vaker een boek lezen
 7. Georganiseerder leven
 8. Beter met geld omgaan
 9. Meer tijd met vrienden en familie doorbrengen
 10. Vaker TerechteVraag.nl bekijken

Waarom houden we goede voornemens niet vol?

Over het algemeen houden mensen goede voornemens niet vol, omdat ze een gebrek aan daadkracht, discipline, doorzettingsvermogen, motivatie, ruggengraat en karakter hebben. Maar dat is lullig om tegen mensen te zeggen, dus hebben we ook even een wetenschappelijke verklaring erbij gezocht. Het gaat niet mis omdat we lamzakken zijn, maar omdat de goede voornemens vaak te vaag en onduidelijk zijn omschreven. Beter met geld omgaan en vaker sporten is niet concreet genoeg. Het is beter om een duidelijk spaardoel te stellen en met jezelf af te spreken minimaal één keer per week te sporten. Duidelijke doelen zorgen voor meer resultaat.

Maar hoelang houden we het dan vol?

De beste manier om je goede voornemens niet vol te houden, is door er op tijd mee te stoppen. Maar op welke dag zijn we dan massaal Sjaak Afhaak? Schrik niet, maar op 12 januari is ruim een derde van de mensen alweer gestopt en zijn we toch weer aan het roken, drinken of ongezond eten geslagen. In 2022 is het op 17 januari weer Blue Monday, wanneer wederom een grote groep het bijltje er bij neergooit. Terwijl we dan huilend op de bank weer een chocoladereep naar binnen zitten te werken, nemen we het onszelf voor om het volgend jaar opnieuw te proberen. Dan gaat het écht lukken!

Hoe slagen je goede voornemens wél?

Het makkelijkste is om gewoon geen goede voornemens te maken. Dan kan je jezelf ook niet teleurstellen. Maar goed, dat buikje moet toch een keer weg. En van al dat gerook schijn je sneller te dood te gaan, niet chill. Houd je daarom aan onderstaande regels en dan komt het helemaal goed met je!

 • Spreek ze uit. Als meer mensen er van weten, blijf je je langer richten op je doel
 • Stel doelen die SMART zijn
 • Lees regelmatig een stukje op Terechte Vraag
 • Slaap genoeg
 • Houd je voortgang bij
 • Wees geen slappe zak

Erik