De Eiffeltoren trekt elk jaar ongeveer zes miljoen bezoekers die een kaartje kopen. Dan is er ook nog een grote groep mensen die de imposante toren alleen komt bezichtigen. En praktisch al deze mensen maken een foto.

Zijn al deze mensen dan in overtreding? Goede vraag, maar nee. Alleen de mensen die ’s nachts een foto van de Eiffeltoren maken zijn in overtreding. En dat is echt waar. Hoe dat zit? Terechte Vraag neemt je mee.

Auteursrechten

Net zoals je auteursrecht hebt voor muziek of boeken geldt dat ook voor gebouwen. Pas zeventig jaar na het overlijden van de maker vervalt dit auteursrecht. Auteursrecht op gebouwen brengt een hoop praktische problemen met zich mee. Je zou dan nooit op straat fatsoenlijk een foto kunnen maken, zonder dat je keihard in overtreding bent. Daarom hebben de meeste landen het zogeheten ‘recht van panoramavrijheid’ ingevoerd. Je kan dan gewoon zoveel foto’s maken van gebouwen als je wilt, zonder dat je in overtreding bent. Mooi. Drie keer raden welk Europees land dit recht niet heeft ingevoerd? Juist ja, Frankrijk.

Gustav Eiffel: architect van de Eiffeltoren

De oplettende lezer had natuurlijk al opgemerkt dat Gustav Eiffel in 1923 is overleden en dat de Eiffeltoren dus al vanaf 1993 vrijelijk te fotograferen moet zijn. Recht op panoramavrijheid of niet. Maar dan hebben we buiten de verlichting van de Eiffeltoren gerekend. De verlichting (20.000 Philips lampjes) is pas in 1985 toegevoegd en wordt als een kunstwerk op zich gezien. En daar rust dus weer auteursrecht op. Dat betekent dus dat je rustig overdag een foto kan nemen van de in 1889 gebouwde toren. Maar als het donker wordt ben je dus officieel in overtreding!

Gewoon foto’s blijven maken dus

Gelukkig is er nog nooit iemand opgepakt voor het illegaal foto’s maken van de Eiffeltoren en dat zal ook niet gebeuren. Maar als je toch nog twijfelt, moet je gewoon even tot 2055 geduld hebben. Vanaf dat moment zit je altijd goed. En gewoon omdat het zo leuk is, nog een kleine toegift van feitjes die je nog niet wist over de Eiffeltoren. Wist je dat…

  • De Eiffeltoren maar liefst 1665 traptreden heeft
  • De toren in minder dan twee (!) jaar gebouwd is
  • Er gemiddeld twee huwelijksaanzoeken per dag plaatsvinden
  • Het ook de populairste zelfmoordlocatie van Frankrijk is
  • Dat Eiffeltoren geelbruin wordt geverfd voor de Spelen van 2024 in Parijs

Erik