Eet je echt spinnen in je slaap?
Je kent waarschijnlijk het hardnekkige gerucht dat je tussen de acht en twaalf spinnen per jaar eet in je slaap. Ondanks dit gegeven word je zelden ’s ochtends wakker met een spinnenpootje tussen je tanden. Eet je wel echt spinnen in je slaap? Goede vraag!
Spinnen zijn een gezond hapje
Het eten van insecten is al jaren aan een populaire opmars bezig. Het eten van spinnen dus ook. En logisch, want spinnen zijn hartstikke gezond. Zo bevat een spin extreem veel eiwit. Een ideaal hapje na je work-out dus. Maar of de spinnen ’s nachts ook vrijwillig in je mond kruipen om aan jouw dagelijkse hoeveelheid eiwit te voldoen, dat blijft de grote vraag. Lees snel verder!
Eindelijk antwoord
Laten we er niet langer omheen draaien. Je eet niet echt spinnen in je slaap. Spinnen hebben niks te zoeken in jouw mond. Ze zijn zelfs bang voor alles dat trilt en beweegt, dus vrijwillig je mond binnenkruipen is wel het laatste dat ze zouden doen. Sowieso moeten de meeste insecten weinig van mensen hebben. Over het algemeen leven ze langer als ze ver bij ons uit de buurt blijven. Er zijn wel verhalen van mensen die ’s nachts worden aangevallen door spinnen, maar dit is voornamelijk in landen waar sowieso al veel (grote, enge, harige) spinnen voorkomen. Nederland is niet zo’n land. En als spinnen dan tot de aanval overgaan doen ze dat op ledematen, in plaats van dat ze besluiten zich massaal in de donkere diepte van je keelgat te storten.
Broodje spin
Maar waar komt dan toch dat broodje aap vandaan dat je jaarlijks een aantal spinnen eet in je slaap? Dat is nog vrij lastig te achterhalen, maar we hebben ons best gedaan. Het schijnt dat ene Lisa Birgit Holst in 1993 in het tijdschrift PC Professional in het artikel “Reading is Believing’ de eerste was die deze claim maakte. Zij had het op haar beurt weer uit een boekje over insecten uit 1954. Dit broodje aap gaat way back dus. Daarna is deze bewering door vele mensen herhaald én dus ook door vele mensen als waar aangenomen.
Maar er is meer!
Maar dan zijn we er nog niet. Niemand heeft namelijk ooit deze Lisa Birgit Holst kunnen achterhalen. Ook het tijdschrift waarin dit gestaan zou hebben heeft niemand ooit boven water kunnen halen. Bestaat Lisa Holst wel? Waarschijnlijk niet. Want als je van Lisa Birgit Holst een anagram maakt krijg je: This is a Big Troll. Meer weten? Hier een hele aflevering over dit onderwerp van de populaire YouTuber Lemmino.