Het is sappig van binnen en harig van buiten. De kiwi is één van de weinige vruchten waar de meningen over de schil zo verschillen. Eet je het met haar en al of schil je hem eerst? En is met schil dan gezonder en lekkerder? Moet je de kiwi met schil eten? Goede vragen!

Vitaminen en vezels

In bijna elke vrucht zitten de vitamines en vezels in de schil. Als je de schil achteloos in de GFT-bak mietert, kan je tot wel tot 50% van de voedingsvezels weggooien. Bij een appel is dit bijvoorbeeld het geval. De kiwi vormt hierop geen uitzondering. Door de kiwi te schillen verlies je veel vitamine C en kalium. Daarnaast zit de schil vol vezels die goed zijn voor de spijsvertering en een positief effect op je cholesterolgehalte hebben. Niet piepen dus en gewoon je tanden in dat harige ding zetten!

Met je kiwi naar de kapper

Het is natuurlijk niet een heel aantrekkelijk vooruitzicht om je tanden in een groen, harig stuk vruchtvlees te zetten. Maar ook niemand heeft gezegd dat, dat moet. Je kan eerst een stukje verzorging doen voor je aan het verorberen begint. Met een klein borsteltje kan je de haren van de kiwi afborstelen. Als je daarna de kiwi goed afspoelt kan je de kiwi gerust met huid en haar opeten.

Kiwi in de blender

Mocht je nou op een of andere manier je kiwi niet willen borstelen, dan kan je je kiwi ook met haar en al in de blender gooien. De kiwi in de blender doet het goed in de combinatie met banaan. Of met appel. Of met druiven. Of met ananas. Of met sinaasappelen. Of met wodka. Of met rum. In principe is de kiwi een soort harige allemansvriend die het met elk stukje fruit goed kan vinden. Geschoren of niet.

Kiwi feitjes

Oké, we zijn er dus over uit: vanaf nu eet je de kiwi met schil. Leuk, want dat wist je zojuist nog niet. Er zijn nog meer dingen die je niet wist over de kiwi. Hieronder nog even de vijf allerleukste feitjes over de kiwi (met schil) op een rij:

  1. Kiwi’s kan je het beste in de koelkast bewaren
  2. De kiwi komt oorspronkelijk uit China (en dus niet uit Nieuw-Zeeland)
  3. Kiwi’s werden vroeger Chinese kruisbes genoemd. Pas vanaf 1959 noemen we ze kiwi’s
  4. Een gele kiwi bevat drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel
  5. Kiwi’s worden ook wel ‘groen goud’ genoemd