Het blijft misschien wel het grootste raadsel van de moderne tijd. In de supermarkt of bij de poelier liggen de eieren buiten de koelkast, maar zodra we thuiskomen gooit maar liefst 81% van de Nederlanders hun eieren direct in de koelkast.

Niet in de laatste plaats, omdat we in de koelkast zo’n mooie eierhouder hebben. Als eieren niet in de koelkast hadden gemoeten, had die eierhouder er toch ook niet ingezeten? Voelt logisch, maar is dat ook wel echt zo? En wat is nu de beste manier om met je eieren om te gaan? Goede en Terechte Vragen! En het antwoord blijkt helemaal niet zo appeltje eitje als gedacht!

Eieren in de supermarkt buiten de koelkast

Het gaat natuurlijk al mis in de supermarkt, waar de eieren buiten de koelkast liggen. De plaatselijke kruidenier of grootgrutter zal toch wel weten hoe ze met deze delicatesse in schil om moeten gaan. Wist je trouwens dat in Amerika het advies is om je eieren weg te gooien als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen? Maar dat geheel terzijde. De voornaamste reden dat eieren in de supermarkt buiten de koelkast liggen, is dat er condensvorming zou optreden als je ze daar uit de koeling haalt en in je boodschappentas stopt. Ondanks dat er een schil omheen zit, is dat niet goed voor het ei.

Eieren in de koelkast dus

Eieren blijven het langste vers bij een constante temperatuur van 4 °C. In de koelkast dus. Kies dus eieren voor je geld en plaats ze thuis linea recta in je eierhouder in de koelkast. Dikke tip: zet je eieren niet in de deur van je koelkast. Omdat de deur vaak open en dicht gaat, is dat de warmste plek van je koelkast. Liever zet je, je eieren ergens in het midden achterin. Klinkt logisch, maar bijna niemand doet het. Zeg maar….. een beetje het ei van Columbus.

Hier is het laatste ei nog niet over gelegd

Het hele eieren eten is dus dat je ze gekoeld moet bewaren. Mocht je nou twijfelen of je eieren uit de koelkast toch niet per ongeluk bedorven zijn, zijn er eental trucjes om dat te testen.

  1. Leg het ei in een kommetje water met zout. Blijft het ei drijven, gooi het dan weg
  2. Schudden langs je oor. Hoe meer je hoort, des te ouder is het ei
  3. Rol je ei over het aanrecht. Hoe meer het ei waggelt of wiebelt, des te verser

Nu je dit weet, kan je dus altijd als haantje de voorste reageren en over deze kwestie een ei leggen. Deze kennis zal je geen windeieren opleveren. Hiervoor voelde je leven toch een beetje als een ei zonder zout. Maar wat blijkt, het leven is soms best twaalf eieren, dertien kuikens.

Sorry, maar onthoud: ook een zwarte kip legt eieren…