We kunnen het allemaal rustig toegeven. Iedereen heeft dit jaar onwillekeurig ‘Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon’ lopen neuriën of zingen. Oké, lekker nummertje en de verdiende zomerhit van 2021. Maar, op een gegeven moment is het klaar natuurlijk.

Als je maanden later nog steeds een duik in Bacardi Lemon wil nemen gaat er iets goed mis met je. Dan wordt het vervelend. Maar, dat nummer gaat maar niet uit je hoofd! Hoe kom je daar in vredesnaam van af? Goede vraag! Daar zijn dus trucjes en oplossingen voor die simpeler zijn dan honderd keer het alfabet achterstevoren opratelen. Gelukkig maar!

Waarom blijft een liedje in je hoofd hangen?

Mensen en muziek zijn al duizenden jaren met elkaar verbonden. Wij zijn zelfs zo goed in het herkennen van muziek dat we al binnen 0,1 seconden horen tot welk genre een nummer hoort. Dat is best een prestatie op zich. We houden dus van herkenbaarheid, maar ook van herhaling. Het derde ingrediënt van een oorwurm is een zogeheten ‘haakje’. Dat stukje dat je spontaan gaat meezingen als je hoort. Meestal het refrein natuurlijk. Volgens muziekwetenschapper Henkjan Honing van de UvA vinden we dat lekkerder dan een liedje met alleen maar losse noten of zonder refrein. Geen idee waarom hij zo zit te haten op ‘Maaike Ouboter – Dat ik je mis’, maar goed, daarvoor moet je bij Honing zelf zijn.

Liedje uit je hoofd

We weten nu hoe je een liedje in je hoofd krijgt, maar je wil het er graag uit krijgen. Daarvoor zijn best een aantal simpele trucjes. We hebben de zes beste tips voor je op een rij gezet!

 1. Kauwgom kauwen. Je bent dan minder snel geneigd mee te zingen
 2. Luister het hele liedje. Als je andere stukken dan alleen het refrein luistert, verdwijnt de oorwurm als sneeuw voor de zon
 3. Zoek de gehele songtekst op. Eigenlijk hetzelfde als nummer 2, maar dan met extra stappen
 4. Maak een Zweeds raadsel of speel een potje scrabble. Door actief met woorden bezig te zijn, verdring je het liedje
 5. Ga gewoon lekker tv kijken. Na twee afleveringen Mocro Maffia ben je het liedje compleet vergeten
 6. Zoek je ‘eigen nummer’. Iedereen heeft een nummer dat tegen de oorwurm werkt. Ga op zoek naar dit nummer en speel het af wanneer je het nodig hebt!
 7. Geduld. Geduld is een schone zaak. Tijd heelt ook alle muzikale wonden

Liedjes in je hoofd

Nu je weet hoe je liedjes uit je hoofd krijgt, is het een mooi moment om even de top tien van oorwurmen samen te stellen. Verder lezen is vanaf hier op eigen risico. Sorry, not sorry.

 1. Mart Hoogkamer – Ik ga zwemmen
 2. Dario G – Carnaval de Paris
 3. Popcorn – Hot Butter (gaat geen belletje rinkelen? Zoek maar op!)
 4. Metejoor – 1 op een miljoen
 5. Disney – It’s a small world after all
 6. Efteling – Carnaval Festival
 7. White stripes – Seven Nation Army (alle Duitsers zijn….juist ja)
 8. Las Ketchup – The ketchup song
 9. Daft punk – Around the world
 10. Kylie Minogue – Can’t Get You out of My Head (kan niet anders met zo’n titel ook)

Erik