Kan je een voetbalcarrière plannen?
Gooi je een voetbalcarrière bij het vuilnis wanneer je besluit vroegtijdig naar het buitenland te vertrekken? Grote zakken geld en zaakwaarnemers die hun eigen portemonnee veel interessanter vinden dan een voetbalcarrière en hun protegés gouden bergen beloven. Kan je een voetbalcarrière plannen? Goede vraag!
Het plannen van een voetbalcarrière gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Hebben mijn voorgangers het gemaakt in de voetballerij? Welke club past op welk moment van mijn carrière het best bij mij? Het zijn enorm lastige keuzes, die het vervolg van je voetbalcarrière bepalen.
Jeugdspelers naar het buitenland
Talloze jeugdspelers hebben de Nederlandse Eredivisie op jonge leeftijd verlaten om hun heil te gaan zoeken in een Europese topcompetitie. Jeffrey Bruma koos op jonge leeftijd voor de Engelse topclub Chelsea, Julian Rijkhoff verliet afgelopen seizoen de jeugdopleiding van Ajax om voor Borussia Dortmund te gaan spelen en Karim Rekik vertrok jaren terug op 16-jarige leeftijd voor de oliesjeiks van Manchester City. In veel gevallen zijn (te) vroeg vertrokken spelers nu op een lager niveau terug te vinden. Bruma maakte zijn potentie nooit helemaal waar een speelt nu bij Kasimpasa. Maar ook voorbeelden als Tahith Chong en Mickey van der Ven maakten vroeg de overstap naar het buitenland en maken niet het gewenste aantal minuten op het allerhoogste niveau.
Kiezen voor het geld
Wat zorgt er dan voor dat deze Nederlandse jeugdspelers al vroeg de deur in hun geboorteland achter zich dicht trekken? Vaak wordt het niet letterlijk uitgesproken, maar een grote drijfveer zal ongetwijfeld het enorme contract zijn dat in het buitenland getekend kan worden. De contracten voor Nederlandse toptalenten zijn in de Eredivisie minder aantrekkelijk dan in pak hem beet de Premier League of La Liga. De financiële mogelijkheden zijn daar vaak oneindig, waardoor exorbitante bedragen neergelegd kunnen worden. Hier is niet tegenop te bieden door de Nederlandse topclubs. Is een voetbalcarrière plannen op basis van financiën de juiste manier?
Kiezen voor je opleiding
Naast oneindig veel zakgeld kiezen de jonge toptalenten ook voor een betere opleiding. Nederlandse voetbalopleidingen zoals die van Ajax, Feyenoord en AZ staan enorm goed te boek binnen Europa. Toch ligt het niveau van clubs als Manchester City en Chelsea vele malen hoger. Hier is een simpele verklaring voor te vinden: deze topclubs kopen ‘hun talenten’ over van andere clubs over de hele wereld. Vanzelfsprekend gaat de weerstand op trainingen en wedstrijden hiervan omhoog. Meer weerstand betekent over het algemeen ook een snellere ontwikkeling. Reden genoeg om vroegtijdig te vertrekken?
Waar doe je goed aan?
Financiële onafhankelijkheid creëren in je tienerjaren klinkt als een natte droom. En dat is het ook wel. Toch is de kans dat je op latere leeftijd in het hedendaagse voetbal financieel onafhankelijk wordt ook vrij groot. Het is een kwestie van plannen. Juiste keuzes maken die niet alleen op geld gebaseerd zijn. Er zijn oneindig veel voorbeelden van te vroeg vertrokken toptalenten die nu in de krochten van het voetbal hun minuten moeten maken. Kijk eens naar Giovanni van Bronckhorst en Daily Blind. Beide spelers werden op jonge leeftijd verhuurd binnen de Eredivisie, waarna ze voldoende ervaring op hadden gedaan om vervolgens de absolute wereldtop te bereiken. Kan je een voetbalcarrière plannen? Terechte vraag! Het blijft lastig om grote zakken geld te weerstaan, maar ook met een fatsoenlijk plan is het mogelijk om veel geld te verdienen en het uiterste uit je voetbalcarrière te halen.