Zaakwaarnemer lijkt vanaf de buitenkant een fantastisch beroep. Je moet eens in de zoveel tijd een beetje onderhandelen over het salaris van je spelers en de rest van het jaar ben je druk met geld tellen. Maar hoeveel verdient een zaakwaarnemer nou echt? Goede vraag!

Wat doet een zaakwaarnemer?

Heel simpel gezegd beheert een zaakwaarnemer de zaken van de sporter (in het vervolg hebben we het gewoon over voetballer). Maar welke zaken dan? Goede vraag! Dat varieert per zaak en ligt ook een beetje het salaris en vermogen van de speler. Waar zaakwaarnemers voor huis-tuin-en-keuken-voetballers alleen het salaris en wat secundaire arbeidsvoorwaarden en misschien een huisje regelt, daar doen de zaakwaarnemers van de sterren veel meer. Dan moet er ook (strategisch) advies gegeven worden op tal van financiële zaken. Denk aan:


En ohja, het is ook nog wel handig als je zaakwaarnemer ook een beetje verstand van voetbal heeft. Welke club of welke trainer past het best bij de volgende stap in je carrière? Al met al een flink takenpakket dus!

Hoe word je zaakwaarnemer?

Het is dus duidelijk dat je verstand van heel wat economische zaken moet hebben. Een flinke dosis mensenkennis gaat je ook helpen in de onderhandelingen en de zorg voor je speler. Nog een snufje fiscale know-how en tot slot moet je ook nog over een flink netwerk beschikken. Welke meerjarige studie zal je daar voor nodig hebben? Of is het zo exclusief dat je dit alleen aan privé scholen kan studeren? Dat zou logisch zijn, maar dat is het dus niet. Iedereen mag zaakwaarnemer worden. Het is namelijk geen beschermd beroep. Als je nu ontslag neemt en je LinkedIn profiel aanpast naar zaakwaarnemer, dan ben je vanaf dat moment zaakwaarnemer. Is dat even makkelijk!


Geld, geld, geld!

Maar laten we het nu over geld hebben. Wat krijg je nou betaalt voor werk dat iedereen mag doen? Dat verschilt dus nogal. Gewoonlijk pakken zaakwaarnemers 3% tot 5% van het salaris van de speler die ze vertegenwoordigen. Dit wordt trouwens over het algemeen betaalt door de club. Afhankelijk van de afspraken die ze maken kunnen ze ook nog commissie krijgen over transfersommen. Maar zelfs bij een transfervrije overgang kan een zaakwaarnemer een flink bedrag tegemoet zien, omdat hij zijn speler anders gewoon ergens anders heen brengt. Vraag maar eens aan Stefan de Vrij hoe dat gaat. Maar we kunnen over zaakwaarnemers dus rustig het volgende concluderen. De toppers, zoals wijlen Mino Raiola, verdienen bakken vol met geld. Net als hun spelers. Maar de meeste zaakwaarnemers moeten gewoon hard werken om hun hoofd boven water te houden in het geweld van de voetbalwereld. Net als hun spelers. Kan je maar beter gewoon een vak gaan leren.