Het was deze dagen met temperaturen tegen de 40 graden aan bloedverziekend heet. Toch hadden we begin vorige week nog geen flauw idee: het kan 25 graden worden, maar ook 40. Het werd dus het laatste. Waarom is het weer voorspellen zo moeilijk? Goede vraag!

Moeilijk plannen

‘Niets zo veranderlijk als het weer’, heeft je vader vast en zeker ooit geroepen. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om je agenda te vullen op basis van de weersvoorspelling. Ga je volgend weekend naar een zonnig festival of moet je de noren van zolder halen om een rondje te gaan schaatsen? We weten het gewoon nog niet, zegt Willemijn Hoebert dan. Noem het overdreven, maar het weer voorspellen is zo makkelijk nog niet. Pas dus op met drastische beslissingen nemen.


Wie voorspelt het weer?

Wie is er verantwoordelijk voor deze malheur? Zijn dat dan bijvoorbeeld weerpresentatoren Gerrit Hiemstra en Marco Verhoef van de NOS, die toch beiden over de nodige meteorologische kennis beschikken? Onder andere. Zij gebruiken het weer van vandaag, maar gelukkig ook verschillende meetinstrumenten en beelden van satellieten. Alles tezamen wordt verzameld bij het KNMI. In Nederland zijn zij verantwoordelijk voor de weersverwachting. Ja, je leest het goed: ‘verwachting’. Ze noemen het bewust geen ‘voorspelling’, omdat het anders uit kan pakken dan van tevoren was aangegeven. Goh.


Het weer voorspellen

Het weer voorspellen blijkt dus moeilijker te zijn dan het lijkt. Het is belangrijk om factoren als luchtdruk, windkracht, windrichting en de hoeveelheid neerslag mee te nemen in deze uiterst secure verwachting. Niet de makkelijkste job ter wereld, maar we klagen toch graag wanneer weerkundigen er een aantal graden of druppels naast zitten. Maar, aangezien een kleine toestandsverandering ergens ter wereld gevolgen kan hebben op een andere plaats, is een nauwkeurige voorspelling vrijwel onhaalbaar. De atmosfeer is onvoorspelbaar en dus hebben weerkundigen het vaak niet volledig juist. En dat konden we eigenlijk alleen van Piet Paulusma hebben. God hebbe zijn ziel.


Zelf het weer voorspellen

Het is weer typisch Nederlands dat we het allemaal beter weten dan de mensen die er voor gestudeerd hebben. Weet je wat? Doe het dan ook maar zelf. Hoe je het weer voorspeld? Terechte vraag! Vergeet alle meetinstrumenten en kijk goed naar hoe planten en dieren reageren op de eerder genoemde veranderingen in luchtdruk, luchtvochtigheid, etc. Vissen komen bijvoorbeeld boven een kijkje nemen bij warmer weer, omdat het zuurstofgehalte in opwarmend water afneemt. Als de vogels minder herrie maken, is er regen op komst. Maar ook de wind kan als hulpmiddel dienen. Komt de wind namelijk uit het westen of zuidwesten, hebben we grote kans op neerslag. De wind heeft namelijk de waterdampen van zee meegenomen. Weer wat geleerd!