Eten weggooien is zonde. Dat hebben veel mensen al van huis uit meegekregen. Je staat dan ook trouw elke avond een bakje vol te scheppen dat je vervolgens in de vriezer gooit. Lekker bezig. Maar hoe lang kan je zo’n bakje eigenlijk bewaren? Goede vraag!

Onbeperkt houdbaar

Dit is een waarschuwing voor alle vrijgezelle mannen boven de 25. Ja, je weet dat we het over jou hebben. Eten blijft NIET onbeperkt houdbaar in de vriezer. Die pita kaas die je lang geleden na een avondje stappen besteld hebt, maar toen niet meer op kreeg, is niet opeens een goede snack nu je twee jointjes gerookt hebt. Ook eten in de vriezer kan bederven namelijk. En sommige etenswaren nog wel sneller dan je zou denken. Maar daarover later meer!


Vriezer of vriesvak

Voor we het gaan hebben over de houdbaarheid van je eten in de vriezer is het belangrijk om vast te stellen of je gebruikt maakt van een echte vriezer of dat je alleen een zielig vriesvakje hebt. In een vriezer is de gemiddelde temperatuur -18 Celsius. In een vriesvak komt de temperatuur vaak niet lager dan -6 graden Celsius. Je begrijpt dat deze lagere bewaartemperatuur er ook voor zorgt dat je je eten minder lang kan bewaren. Sterker nog. Hou als stelregel aan dat je je eten maximaal een week in je vriesvak laat liggen. Daarna doe je er goed aan om het alsnog weg te gooien.


Waarom bederft eten in de vriezer?

Het voelt best tegennatuurlijk dat eten in de vriezer kan bederven. Wat moet er gebeuren bij -18? Nou juist het feit dat het zo koud is, zorgt ook voor het bederven. De ijskristallen die gevormd worden bij deze temperatuur prikken je eten als het ware ‘lek’. Hierdoor komen er alsnog enzymen bij het eten dat er in eerste instantie voor zorgt dat het eten de smaak verliest en uiteindelijk ook dat het bederft. Vooral vlees is hier erg gevoelig voor. Dat haasje dat al een jaar in de vriezer ligt te wachten op kerst? Toch maar een nieuwe schieten voor de zekerheid. Of kopen, dat kan natuurlijk ook. Linksom of rechtsom, een haasje is het haasje.


Hoe lang houdbaar in de vriezer

Maar hoe lang kan je verschillende soorten eten nu bewaren in de koelkast? Speciaal voor jullie hebben we afgelopen jaar de proef op de som genomen en verschillende soorten eten voor een wisselende periode ingevroren om te checken wanneer we er ziek van werden. Dat heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • Brood: 4 weken
  • Groente: 1 jaar
  • Varkensvlees: 8 weken
  • Rundvlees: precies een zwangerschap lang. Mocht je dus zwanger worden en nog ingevroren carpaccio in de vriezer hebben liggen, kan je die precies na de geboorte nog eten. Dikke tip.
  • Kliekjes: 3 weken