Met de lente in aantocht en wanneer alle bloemen weer in bloei komen te staan, beginnen ruim een miljoen mensen spontaan te snotteren. Het hooikoortsseizoen ligt op de loer! Toch is de kennis hierover beperkt. Hoe weet je überhaupt of je hooikoorts hebt? Goede vraag!

Hooikoorts symptomen

Allemaal leuk en aardig, maar wanneer moeten de alarmbellen dan gaan rinkelen? Het kan natuurlijk ook een eenmalige verkoudheid of een ander nietszeggend virus zijn, maar er zijn naast niezen een aantal hooikoorts symptomen waaraan je dit kunt herkennen. Welke dat zijn?

  • Jeukende ogen
  • Jeuk aan de neus
  • Een piepend geluid bij het ademhalen
  • Traanogen
  • Het gevoel van pure malaise zodra je de voordeur uitstapt

Hooikoorts of corona

We weten natuurlijk allemaal over welk ‘nietszeggend’ virus we het hebben. Een aantal van de symptomen van het coronavirus komen namelijk overeen met de kwaaltjes waaraan je lijdt dankzij hooikoorts. Maar, zoals we ons nu kunnen testen op het coronavirus, kan je je ook laten testen op hooikoorts. Een huisarts kan je doorverwijzen om bloedonderzoek te laten uitvoeren. Hier kan direct uit worden opgemaakt voor welke stoffen of pollen je precies allergisch bent.

Waar ben ik allergisch voor?

Hooikoorts is dus een allergie. Je bent allergisch voor het stuifmeel dat van bomen, planten of grassen afkomt, wat de klachten veroorzaakt. De benaming die hier vaak voor wordt gebruikt, is ‘pollen’. Zodra deze pollen in de lucht hangen, begint de ellende. Wanneer je allergisch bent voor de pollen die van bomen afkomen, heb je doorgaans de meeste klachten tussen maart en mei. Hooikoorts door graspollen zorgt ervoor dat jij tussen mei en augustus niet de meest lekkere periode van het jaar doormaakt.

Hoe kom ik van hooikoorts af?

Het genezen van hooikoorts is helaas niet mogelijk. Er zijn wel verschillende manier om de klachten van hooikoorts te onderdrukken. Het ontlopen van stuifmeel is een optie. Blijf binnen, sluit jezelf op en laat de ramen dicht. Daarnaast zijn er talloze varianten van tabletten en neussprays. Middels dagelijks gebruik worden de effecten van hooikoorts afgezwakt. Ook een verhoogde van Omega 3 schijnt effect te hebben. Daarnaast schijnt voor veel mensen medische tape te werken. Deze tape heeft een kalmerende werking op de ademhalingsspieren en de longen. Kan je ook over hooikoorts heen groeien? Terechte vraag! Sommige mensen groeien over hooikoorts heen, maar tot die tijd blijft het onderdrukken van de klachten je enige redmiddel. Sterkte gewenst de komende tijd!