Aanstaande zaterdag 25 september is het eindelijk zo ver: de 1,5 meter maatschappij is (voorlopig) ten einde. We hebben er lang naar uitgekeken. Toch?

Knuffelen met opa en oma, douchen met je teamgenoten en intensief samenwerken met je favoriete collega. Het mag allemaal weer! Het lijkt wel een eeuwigheid geleden. Toch is de euforie binnen de samenleving niet enorm uitbundig. Gaan we de 1,5 meter maatschappij dan missen? Goede vraag!

Mensen zijn vies

Al bijna twee jaar lang geven we elkaar geen hand meer, laten we de traditionele Nederlandse drie zoenen op de wang achterwege en worden omhelzingen met die vieze, harige oom vermeden. Laten we eerlijk zijn: in veel gevallen vinden we dit absoluut geen ramp. Mensen zijn nou eenmaal smerige schepsels. We willen toch niet weten waar die hand, die jij net innig hebt geschud, gedurende de dag geweest is.

Persoonlijke hygiëne is verbeterd

We kunnen hem niet meer zien of luchten, maar Hugo de Jonge heeft er wel voor gezorgd dat wij als Nederlanders een stuk serieuzer met onze persoonlijke hygiëne omgaan dan pak hem beet twee jaar geleden. We wassen vaker onze handen, niezen niet meer in onze handen, maar in een elleboog en ventileren vaker drukbezochte ruimtes. Het is zelfs één van de redenen dat een normale griepgolf (ja, er is meer dan corona) is uitgebleven.

Bewegingsvrijheid weer terug

Met het einde van de 1,5 meter maatschappij krijgen we onze bewegingsvrijheid weer terug. Ze blijven weliswaar nog steeds maar tot 24:00 open, maar de plaatselijke kroeg mag weer bezocht worden zonder verplicht aan je tafel te moeten blijven zitten. Een ouderwetse mix van bierlucht, klotsende oksels en bezwete voorhoofden in je zo geliefde café of discotheek: deze cocktail van aroma’s klinkt vrij smerig, maar kijken we er stiekem niet een beetje naar uit?

Terug naar hoe het was

Helemaal hetzelfde zal de wereld nooit meer worden, maar we mogen toch wel de conclusie trekken dat we de 1,5 meter maatschappij gaan missen als kiespijn. Laten we afspreken dat we die vieze oom nog steeds een ‘box’ blijven geven, maar ook dat we weer kort op elkaar, bezweet of niet, met elkaar de kroeg induiken. Afstand houden behoort straks (bijna overal) niet langer tot de dagelijkse routine. Gaan we de 1,5 meter maatschappij missen? Terechte vraag, maar hell no!