Coronakilo’s. Coronabuikje. Corona-onderkin. Zomaar wat woorden die we sinds twee jaar gebruiken. Schijnbaar vliegen de kilo’s eraan. Je zou denken dat we genoeg tijd hadden om te bewegen. Maar zijn we door corona juist minder gaan sporten? Goede vraag!

Coronakilo’s erbij

Ongeveer een kwart van alle Nederlanders is tijdens de coronacrisis aangekomen. Gemiddeld maar liefst drie kilo! Dat is toch al gauw anderhalve kilo per lockdown. Of een onsje per personferentie. Een deel van deze toename in gewicht is te verklaren door het feit dat mensen meer en ongezonder zijn gaan eten. Veel Nederlanders kampten met depressieve gevoelens en hebben troost gezocht in karamel zeezout repen en bakken Ben & Jerrry’s. En aangezien de McDonald’s wel gewoon open was, zijn de extra kilo’s makkelijk te verklaren.

Minder sporten

44% van de Nederlanders is minder gaan sporten door corona. Dit blijkt uit cijfers van het NOC*NSF. Vooral de tweede lockdown heeft de motivatie tot sporten tot een ongekend dieptepunt doen dalen. Het invoeren van de avondklok en het volledig stilvallen van het verenigingsleven waren de grootste oorzaken van het minder sporten. In 2020 hebben ruim 35.000 Nederlanders hun lidmaatschap van de sportvereniging opgezegd. Veel Nederlanders hebben een sportclub nodig om te sporten. De discipline om zelf te gaan sporten ontbreekt vaak. Zelfs voetballers in de kelderklasse gingen van één of twee keer in de week naar helemaal niet meer bewegen. Dodelijk voor je figuur en conditie natuurlijk.

Coronakilo’s eraf

Nu de coronacrisis toch echt bijna voorbij lijkt te zijn, is het ook weer tijd om die overtollige kilo’s eraf te sporten. Schrijf je weer in bij de plaatselijke sportvereniging of ga een stukje hardlopen. En als je dat te veel moeite vindt, kan je altijd nog een thuis een sportschooltje inrichten. Zorg dat je een aantal fitnessapparaten voor thuis aanschaft, zoals een roeiapparaat en een crosstrainer bijvoorbeeld. Dan kan je elke dag eventjes sporten, nieuwe lockdown of niet.

Erik