Hele deftige mensen doen tijdens het drinken hun pink omhoog. Dat is namelijk de etiquette. Toch? Waar komt dat gebaar eigenlijk vandaan en waarom is het zo netjes? Is het wel zo netjes? Allemaal hele goede en terechte vragen!

Verschillende redenen voor de pink omhoog

Wat blijkt nou? De herkomst van de pink omhoog is niet eenduidig. Er gaan verschillende verhalen de rondte over het ontstaan van het ‘chique’ gebaar. De grote gemene deler is wel dat het precies niks met etiquette te maken heeft. Wat dan wel? Goede vraag! We geven een aantal verschillende herkomsten.

Toneelspel

De pink omhoog komt uit het volkstoneel. Om de adel en andere hoge kringen belachelijk te maken werden ze vaak uitgebeeld met de pink omhoog. De pink omhoog is dus een karikatuur van verfijndheid en is bedoeld om de uitgebeelde doelgroep belachelijk te maken. Bedenk dus de volgende keer dat je welgemeend je pink omhoog doet, je eigenlijk jezelf voor aap zet.

Contragewicht

Dit is eigenlijk de meest saaie verklaring. Vroeger dronk men thee uit brede, zware, grote koppen. Om tegengewicht te bieden aan dit gevaarte stak men de pink uit als contragewicht. Zou kunnen, maar dit feitje klinkt verder niet heel aannemelijk. De volgende reden klinkt daarentegen een stuk beter.

De syfilis pink

Aan het einde van de middeleeuwen kwam de ziekte syfilis op. Aanvankelijk werd syfilis nog als een statussymbool gezien, omdat je het alleen kon krijgen als je seksueel actief was. Bij soldaten en prostituees werd daar nog op neergekeken, maar in de hogere kringen was het hebben van seks wel iets om stoer over te doen. In eerste instantie was men ook trots op de symptomen van syfilis. Een ‘Venus kroon’ (zweertje op het voorhoofd) was iets om mee te pronken. Toen later de ernst van de ziekte duidelijk werd, probeerde men het weer uit alle macht te verbergen. Syfilis veroorzaakt ook stijve gewrichten. En dat omhooggestoken pinkje viel slecht te verbergen. Vandaar dat we de pink omhoog met adel associëren.

Hoe heurt het eigenlijk?

We weten nu dat je maar beter je pink omlaag kan houden bij het drinken van een kopje thee. Maar hoe hoort het dan wel? Hieronder een aantal regels die zelfs Meghan Markle uitgelegd heeft gekregen toen ze (kortstondig) deel uitmaakte van het koningshuis in Engeland.

  • Schenk de thee uit een theepot in. Dus niet uit de waterkoker direct in je kopje
  • Tijdens het roeren mag de theelepel het kopje niet raken
  • Slurp niet tijdens het drinken
  • Niet in je thee blazen
  • Neem altijd twee kopjes thee. Eén is onbeleefd, drie is te gretig