We behandelen hier regelmatig een hardnekkig gerucht of feit. Slecht slapen bij volle maan is er daar ook één van. Een grote groep mensen is ervan overtuigd dat de volle maan invloed heeft op je gemoedstoestand, maar dus ook op je nachtrust. Komt dat echt door de volle maan? Goede vraag!

Herkomst

Waar sommige geruchten al tientallen jaren geleden ontstaan zijn, is dat bij het verhaal over slecht slapen bij volle maan niet het geval. Pas in 2013 is er namelijk een (slecht) onderzoek uitgevoerd waardoor we zijn gaan geloven dat we minder goed slapen bij volle maan. Dit was een onderzoek onder slechts 33 personen. In plaats van dat ze daadwerkelijk een onderzoek hielden, hebben ze in oude data teruggezocht en daar later de volle maan conclusie aan gehangen. Toen het onderzoek later herhaald werd onder een grotere groep konden de resultaten niet gereproduceerd worden.


Onderzoek of niet, ik slaap slecht!

Uit onderzoek kan dus niet bewezen worden dat je slechter slaapt bij volle maan. Maar daar hebben een hoop mensen helemaal geen boodschap aan. Ze slapen nu eenmaal slecht bij volle maan. Punt uit. En wie zijn wij om dat te betwisten? We slapen er geen seconde minder om als je er een andere mening of gevoel aan overhoudt. Volle maan of niet. Maar goed, wat geven de slechte slapers als reden voor een mindere nachtrust bij volle maan?


  • Je maakt minder melatonine aan. Het hormoon waar je ’s avonds moe van wordt
  • Biologisch ritme wordt verstoord door de zwaartekracht van de maan
  • Extra licht van de volle maan zorgt ervoor dat je denkt dat het nog geen nacht is
  • Er is tijdens volle maan altijd een spanningsveld tussen het sterrenbeeld waar de zon in staat en het sterrenbeeld waar de maan in staat
  • Tijdens volle maan worden emoties naar boven gehaald en zit je hoog in je energie. Daar ga je slechter van slapen
  • Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Als het getij al verandert door de maan, dan heeft het water in je lichaam er ook last van

Volle maan = slecht slapen

De meest logische reden dat je slecht slaapt bij volle maan is waarschijnlijk omdat je vooraf al denkt dat je slecht gaat slapen bij volle maan. Zo wordt de volle maan en de invloed daarvan op je nachtrust een self fulfilling prophecy. En als die gedachte eenmaal in je hoofd zit, is het verdomd lastig om daar vanaf te komen. Dikke tip: gewoon twee maanden lang niet naar boven kijken als het donker wordt en niet de maancycli uit je hoofd leren. Ben je zo van je slaapprobleem af en kan je weer lekker verder dromen!