Wakker worden. Douchen. Ontbijten. Kopje koffie. Poepen. Zo ziet menig ochtendritueel er bij veel mensen uit. Het kopje koffie stimuleert de stoelgang ’s ochtends. Althans, dat lijkt zo te zijn. Maar klopt dat wel? Moet je echt poepen van koffie? Goede vraag!

Ochtendritueel

Er gaan over het poepen na de koffie verschillende theorieën. Grofweg is daar een tweedeling in aan te brengen. De ene helft van de wereld gelooft dat de correlatie tussen koffie drinken en poepen geen causaal verband heeft. Oftewel, in normaal Nederlands: dat je moet poepen na de koffie heeft niet zoveel met de koffie te maken, maar gewoon met het feit dat je ’s ochtends sowieso naar de wc zou gaan. En veel mensen drinken toevallig ook elke ochtend koffie. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die het zwarte goud laten staan en met slechts een glaasje water of zelfs zonder te ontbijten toch ook hele bruine creaties in de pot achterlaten. Nederland staat in de top vijf van landen waar het meeste koffie wordt gedronken. En met zoveel koffiedrinkers is het verband met de stoelgang makkelijk gelegd.


Darmen wakker maken

De andere helft van de mensen ziet wel degelijk een verband tussen koffie en poepen ’s ochtends. Koffie zou namelijk de samentrekkingen in je darmen versterken. In combinatie met het feit dat je lichaam ’s ochtends sowieso aan het opstarten is, verhoogt dat dus de noodzaak een bruine trui te gaan breien. Dat komt deels door de cafeïne, want dat stimuleert de aanmaak van de hormonen motiline en gastrine (ha, leuk). Motiline stimuleert de samentrekkingen van je darmen en gastrine zorgt voor het uitscheiden van maagzuur. Deze perfect storm zorgt er dus voor dat je ’s ochtends eerst even een grote boodschap moet doen voor je de deur uit kan.


Poepen hoort erbij

Eigenlijk maakt het ook niet uit. Koffie of niet, het is altijd fijn als je ’s ochtends even je momentje kan pakken om de wc-eend te voeren. Het hoort erbij en is volkomen normaal. Voor iedereen die dit stukje op de wc leest (geef maar toe) nog een kleine toegift met andere benamingen voor poepen:

  • Een fax uit Darmstad ontvangen
  • Je rug met een stippellijn verlengen
  • Een zakje tuinaarde openscheuren
  • Uit de heup kuchen
  • Uit de bilnaad gieren
  • De rug snuiten
  • Sanitair relaxen