Het zwarte goud. Een bakkie pleur. Een kopje troost. Een double twisted latté met sojamelk. Koffie komt in vele soorten, maten en hoedanigheden. Koffie zorgt voor een wakker gevoel of een tijdelijke opkikker. Maar bovenal is het natuurlijk gewoon verschrikkelijk lekker.

Hierin sta ik niet alleen. Nederlanders drinken gemiddeld maar liefst ruim vier bakjes koffie per dag. Daarmee staan we in de top vijf van meest koffieleutende landen. De nummer één? Goede vraag, dat is Finland. Maar daar gaat dat stukje niet over. Kan het kwaad om elke dag maar weer zoveel cafeïne en acrylamide (wat?) naar binnen te gooien? Terechte Vraag!

Koffie is lekker

Voor wie dacht dat we hier het lievelingsdrankje van maar liefst 39% van de Nederlanders kapot gingen maken, dat is niet zo. Koffie is namelijk by far een van de drankjes die bijna iedereen lust én lekker vindt. Veel mensen zweren bij ’s ochtends eerst een bakje koffie en dan pas praten. Of leven. Bewegen. Andere mensen drinken juist doordeweeks geen koffie en kunnen uitkijken naar een heerlijke frappuccino met extra karamel zeezout siroop en een toef slagroom. Bijna geen koffie meer te noemen, maar we keuren het toch goed. Voordat we verdwalen in een ode aan koffie, moeten we toch serieus naar de gevolgen ervan kijken. Bij hoeveel bakjes is koffie slecht voor je?

Geen zuivere koffie

Oké, eerst het goede nieuws. Tot aan vier kopjes ben je veilig. Je blijft dan netjes onder de maximaal dagelijks aanbevolen hoeveelheid cafeïne bijvoorbeeld. Hoor je bij de notoire koffie slurpers die daarboven zit? Bereid je dan goed voor op wat komen gaat. Teveel cafeïne zorgt namelijk voor duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn, prikkelbaarheid en angstgevoelens. Lekker joh. Daarnaast zorgt te veel koffie voor aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Over langere periode te veel koffie drinken zorgt zelfs voor mindere doorbloeding in je hersenen. Wat begon als een lekker bakje om de dag te beginnen, is opeens bijna net zo schadelijk als een sigaret roken.

Wel zuivere koffie

Teveel koffie is niet goed voor je, dat is duidelijk. Maar zoals grootmoeders vroeger al zei: overal waar ’te’ voor staat is niet goed voor je. Bij een gemiddeld aantal bakjes per dag heeft koffie zelfs een positieve invloed op je gezondheid. Je hebt iets minder risico op hart- en vaatziekten en door extra chlorogeenzuur ben je beter beschermd tegen verstopte aderen. En het allerbelangrijkste argument waarom koffie goed voor jou en de rest van de wereld is? Dan hoeven mensen niet continu tegen je chagrijnige ik-heb-nog-geen-koffie-op-hoofd aan te kijken. Dat is wel zo leuk voor iedereen. Dus in conclusie: is koffie slecht voor je? Zeker niet, zolang je het maar met mate (en niet teveel suiker) doet! Slurpen maar!