Een mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Vlak voor het slapen, maar ook ‘first thing in the morning’: de mobiele telefoon is onze grootste vriend. Het zijn tekenen van een verslaving, maar heeft meerdere negatieve gevolgen. Ben je verslaafd aan je telefoon? Goede vraag!

Verslaafd aan je telefoon

Het zal voor velen vrij overdreven klinken. Verslaafd aan je telefoon? Het zal wel. Toch gaat vrijwel niemand meer de deur uit zonder zijn of haar iPhone 12 of Samsung Galaxy S. We spelen spelletjes op onze telefoon tijdens een wc-bezoek, gedurende een vergadering zijn we afgeleid wanneer er een melding oplicht en zelfs in restaurants eten we ons biefstukje pepersaus niet meer in alle rust op zonder dat je mobiele telefoon naast het bord ligt. Verslaafd aan je telefoon? Het begint er toch op te lijken..

Gemiddelde schermtijd

Toegegeven, niet iedereen speelt Candy Crush tijdens het draaien van een verse bolus. Wat zeggen de cijfers? Nederlanders zitten gemiddeld zo’n 34 dagen per jaar op hun telefoon. Dat komt neer op een volledige maand per jaar! Het gaat om ongeveer 800 uur waarin we naar ons scherm zitten te turen. Nog concreter: de gemiddelde schermtijd is 2 uur en 15 minuten per dag. Jongeren onder de 30 doen er nog een schepje bovenop: de gemiddelde schermtijd van deze groep mensen is 3 uur en 21 per dag.

Telefoonverslaving

Hoe herkennen we een telefoonverslaving? Naast de hoge schermtijd per dag, zijn er verschillende signalen. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Je denkt je telefoon te horen, terwijl dit niet zo is
  • Voortdurend je sociale media kanalen checken
  • De mobiele telefoon ligt altijd binnen handbereik
  • Je wordt onrustig wanneer je, je mobiel niet bij de hand hebt

Het heeft veelal te maken met het FOMO-effect. Fear Of Missing Out. We zijn vreselijk bang dat we een bijzondere gebeurtenis missen. De angst die we ervaren wanneer we onbereikbaar zijn, heeft zelfs een naam: nomophobia. Herken jij je in bovenstaande signalen? Dan ben je officieel een nomophoob.

Gevolgen van een mobiele telefoon verslaving

Het lijkt vrij onschuldig, zo’n mobiele telefoon verslaving. Toch heeft het ook veel gevolgen op persoonlijk vlak. Je krijgt bijvoorbeeld weinig meer mee van wat er om je heen gebeurt. Je vriend(in) die naakt onder de douche vandaan komt of je favoriete voetballer die een wereldgoal heeft gescoord. Jij hebt het gemist. Bovendien gaan je sociale vaardigheden achteruit bij overmatig gebruik van de mobiele telefoon. Voor je het weet is het voeren van een normaal gesprek een flinke opgave geworden en schrijf je alleen nog maar blogartikelen..

Ben jij verslaafd aan je telefoon?

Na het lezen van bovenstaande signalen en mogelijke gevolgen, zijn er ongetwijfeld mensen die zich achter de oren zijn gaan krabben. Wat is jouw gemiddelde schermtijd? Herken jij jezelf in de signalen van een telefoonverslaving? Laat het ons weten in de reacties. Misschien des te belangrijker: hoe kom ik van mijn mobiele telefoon verslaving af? Terechte vraag! We komen hier later op terug om jou uit de brand te helpen!