Waar we eerder al schreven over het belang van boeken lezen, is dit wederom een kleine aanklacht tegen de digitale wereld en een promotie van het ‘ouderwetse’. Bordspellen worden ten onrechte vaak geassocieerd met saai, oubollig en typisch iets voor boomers.

Klopt dat wel? Goede vraag! Nee, dit is geheel ten onrechte. Het spelen van gezelschapsspellen is op zoveel verschillende manieren goed voor je dat Terechte Vraag vijf van die redenen voor je op een rij heeft gezet.

1. Bordspellen zijn gezellig

Dit is natuurlijk de meeste logische reden. Een spelletje spelen met een groepje mensen is aangenaam tijdverdrijf. Een hapje en drankje erbij en ondertussen een beetje huisjes en hotelletjes bouwen. Er blijft tijd genoeg over voor een gezellig praatje en bijkomend voordeel: de telefoon blijft eens een avondje aan de kant.

2. Goed voor je relatie

Geloof het of niet, maar bordspellen zijn dus goed voor je relatie. Toegegeven, ik heb gisteravond nog moeten schuilen onder de tafel om niet met dobbelstenen bekogeld te worden na een glorieus potje Risk. Maar bij het spelen van bordspellen komt dus het hormoon oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Nog niet overtuigd? Check het artikel hier.

3. Je gaat van bordspellen beter rekenen

Het maakt niet eigenlijk niet zo heel veel uit welk bordspel je graag speelt. Bij praktisch alle spellen is het handig als je in ieder geval een klein beetje kan rekenen. Bij Monopoly spreekt dat natuurlijk voor zich, maar het is ook handig om te weten hoeveel graan je nog nodig hebt om dat te ruilen tegen steen en zo je laatste dorp bij Catan te bouwen. Ongemerkt gaan je rekenskills dus bij ieder spel omhoog!

4. Goed voor je gezondheid

Het spelen van bordspellen verlaagt je stressniveau, omdat je even heel ergens anders mee bezig bent. Daarnaast maak je endorfine aan, het gelukshormoon. Allemaal mooie bijkomende zaken dus. Als je niet bij iedere spelletjesavond twee flessen wijn drinkt, is het ook daadwerkelijk écht goed voor je gezondheid.

5. Goed voor de portemonnee

Een avondje thuis spelletjes spelen is over het algemeen goedkoper dan een avondje in de kroeg hangen. Met een dreigende nieuwe lockdown kan je sowieso de kroeg niet in, maar dat even terzijde. Met een klein groepje wat bier, wijn en hapjes inslaan is meestal goedkoper dan ergens de hele avond obscure speciaalbiertjes uit blik drinken.

Bordspellen aanschaffen dan maar!

Er zijn uiteraard nog legio redenen te verzinnen, maar het belangrijkste is natuurlijk dat het gewoon heel erg gezellig is. Ondergetekende staat bekend als een spelletjesfanaat en daarom zet ik als toegift nog even mijn tien favoriete bordspellen op een rij:

  1. Risk
  2. Risk
  3. Monopoly
  4. Risk
  5. Schaken
  6. Risk
  7. Scrabble
  8. Risk
  9. Catan
  10. Risk