Pijltjes gooien in een bord dat precies 2,37 meter verderop hangt. Is dat iets dat net iets te dikke mannen in de kroeg doen of is het een serieuze sport die eigenlijk een plekje op de Olympische Spelen verdient? Heb je hier veel vaardigheid, kracht en inzicht voor nodig?

Zo staat dat namelijk in de Dikke van Dale als definitie bij het woord sport. Oftewel: voldoet darten aan die definitie? Terechte vraag! We gaan het nu voor eens en voor altijd duidelijk maken.

Darten is een sport

Wat Mighty Mike, Snakebite en The Iceman week in week uit laten zien, is natuurlijk ongelooflijk knap. Onvermoeibaar komen ze soms meerdere keren per week onder begeleiding van hele goede muziek dat podium op lopen. Terwijl ze dat doen, worden ze toegejuicht door dronken carnavalspubliek. Sommige darters doen tijdens hun opkomst zelfs een sprintje en een buiging. Je zou denken dat ze dan even rustig aan doen, maar ze beginnen direct (!) met ingooien en voor je het weet is de wedstrijd begonnen. Je zou verwachten dat ze dan vrij snel uitgeput zijn, maar ze hebben niet eens na elke leg pauze. Ze spelen gewoon een aantal legs achter elkaar door! Wat een helden! Oké, toegegeven, ze nemen soms een slokje water tussendoor. Maar dat kan je ze natuurlijk onmogelijk kwalijk nemen. Om te presteren moet je hydrateren! Na zoveel vertoon van fysieke en mentale sterkte kunnen we maar tot één conclusie komen: darten is een sport!

Of is darten toch geen sport?

Er zijn ook mensen (lees: haters) die beweren dat darten geen sport is. Dat het corpulente mannen zijn die keer op keer hetzelfde trucje doen. Dat trainen eigenlijk niets meer is dan continu precies dezelfde beweging maken. Sterker nog, er zijn mensen die vinden dat het eigenlijk nog best treurig is dat als je letterlijk iedere keer hetzelfde vakje wil raken, het dan niet wat vaker lukt. Dat het slechts het maken van een repeterende beweging is zonder ook maar te maken te hebben met bijvoorbeeld een tactisch plan of fysieke druk van de tegenstander. En dan is er nog de allerergste groep mensen: mensen die beweren dat als je darten een sport noemt, je eigenlijk iedereen beledigt die wel eens gezweet heeft tijdens het sporten. Wat een uitspraken van die mensen zeg! En of dat nog niet genoeg was, worden darters in een bekend voetbalpraatprogramma ook nog eens regelmatig de maat genomen. Schande!

Geen pijl op te trekken

We zijn voor dit artikel niet over één nacht ijs gegaan. Zoals hierboven te lezen is, zijn de meningen over darten erg verdeeld. Vandaar dat we hiervoor het principe van hoor en wederhoor hebben toegepast en beide kanten aan het woord hebben gelaten. Het is dan ook lastig om nu een duidelijke conclusie te trekken. Wat vind jij? Laat in de reacties achter of je darten wel of geen sport vindt. We zijn oprecht nieuwsgierig naar je mening!