Over het algemeen presteren sporters het beste als ze fit en in topvorm zijn. Het hebben van een blessure staat dit per definitie in de weg. Er zijn echter sporters die zich daar niks van aantrekken.

Niek Kimmann is dus zo’n sporter. Presteert hij beter met een gebroken knie? Goede vraag!

Hoe breek je je knie?

Recept voor het breken van je knie: rij tijdens een oefensessie op de Olympische Spelen tegen een overstekende official aan en probeer dan zo ongelukkig mogelijk neer te komen. Als het resultaat een scheur in je knieschijf is, dan heb je het goed gedaan. Ondergetekende haakt al af op het moment dat er een scheurtje in de nagel van zijn pink zit, maar Niek Kimmann heeft duidelijk een iets hogere pijngrens. Met deze scheur in zijn knieschijf werd hij nog eventjes Olympisch kampioen. Een prestatie waar we uiteraard een diepe (knie)buiging voor maken.

Dan lekker rust nemen?

Het halen van de Olympische titel en de bijbehorende heldenstatus kan je misschien nog toeschrijven aan presteren puur op basis van adrenaline. Er zijn genoeg sporters tot topprestaties in staat zonder pijn te voelen. Zodra de prestatie geleverd is, begint het echte lijden. Dan voel je alle pijntjes en fysieke ongemakken. Een uitgelezen moment dus om even bij te komen en rust te nemen. Je wilt namelijk volledig hersteld klaar zijn voor een nieuwe uitdaging. Maar je begrijpt het al, Niek Kimmann is geen kniesoor en ook geen doorsnee sporter.

Wereldkampioen

Met een nog altijd niet herstelde knieschijf is Niek Kimmann afgelopen weekend dus ook nog even wereldkampioen op de BMX geworden. In een thuiswedstrijd op Papendal toonde hij eens te meer aan niet van deze planeet te zijn. Hij is sinds 2008 de eerste persoon die in hetzelfde jaar wereldkampioen en Olympisch kampioen is geworden. Daarnaast blijkt hij dus over een pijngrens te beschikken waar menigeen ‘u’ tegen zegt. De vraag die overblijft is dan ook: kan hij zonder een spier te vertrekken zijn kleine teen stoten én op een legoblokje gaan staan? Terechte vraag! Dat gaan we uitzoeken!