De ATP Finals zitten er op moment van schrijven bijna op. Hoogste tijd om de balans op te maken dus. Op die balans zien we voor het eerst in zeven (!) jaar weer twee Nederlandse tennissers in de top 100.

Is het na zeven magere jaren nu weer tijd voor zeven vette jaren in het tennis? Goede vraag! We nemen de ontwikkelingen met je door.

Laten we Kiki niet vergeten

De zeven magere jaren sloegen natuurlijk op het mannentennis. De afgelopen jaren hebben we bij de vrouwen mogen genieten van Kiki Bertens. Na haar toernooiwinst in Madrid in 2019 stond ze zelfs even vierde op de mondiale ranglijst. Een prestatie van formaat! Kiki is nu echter met tennispensioen en in verwachting van een kleine. Gelukkig zijn er in haar kielzog enkele Nederlanders opgestaan voor wie we de komende jaren kunnen juichen.

‘Oude talenten’

Afgelopen tennisseizoen hebben Botic van der Zandschulp en Tallon Griekspoor definitief een plek verdiend bij de tenniselite. Met respectievelijk plek 57 en 65 op de ranglijst aan het einde van het seizoen hebben ze mooie stappen gemaakt. Wat opvalt aan beide spelers is dat het geen talenten in de traditionele zin van het woord zijn, maar dat ze al wat ouder (26 en 25) zijn en de ‘Dirk Kuyt-route’ gevolgd hebben. Dus geleidelijk aan steeds een stapje hoger en beter. Maar hoeveel beter kunnen ze nog?

Van der Zandschulp

Botic heeft zijn ranking voor een groot deel te danken aan zijn kwartfinale plek op de US Open. De laatste Nederlander die zo ver kwam was Sjeng Schalken, met zijn fameuze backhand langs de lijn, in 2004. Botic heeft voor de US Open 360 punten gekregen, op een totaal van 1034 nu. Ruim 1/3e dus via een grand slam. Hij zal volgend jaar een hoop punten op andere toernooien moeten halen én een goed resultaat op de US Open moeten boeken. Als dat lukt kan hij aan de top 30 gaan denken. Speelt hij een zelfde jaar, maar vliegt hij er in de eerste ronde US Open uit? Dan kan hij zomaar eens uit de top 100 duikelen. Nu geeft een betere ranking over het algemeen een betere loting, dus we hebben er alle vertrouwen erin.

Griekspoor

Tallon heeft werkelijk een fantastisch jaar achter de rug. Hij heeft maar liefst acht challenger toernooien (een niveautje onder het hoogste niveau) gewonnen. Een record! Hij heeft het ongelooflijke aantal van 26 partijen achter elkaar gewonnen. Zijn laatste nederlaag was nota bene tegen Djokovic. Dat kan een keer gebeuren. Zijn reeks overwinningen bewijst dat hij klaar is voor de volgende stap. Door zijn huidige ranking is hij volgend jaar direct toegelaten tot alle grand slams. Griekspoor lijkt zowel in fysiek als mentaal opzicht klaar voor een aanval op de top 30.

Kleine voorspelling

Normaliter doen we bij Terechte Vraag niet aan speculeren, maar in dit geval durven we best een uitspraak te doen. Botic zakt helaas wat terug aankomend jaar en het zou een prestatie van formaat zijn als hij zijn huidige positie kan behouden. Griekspoor is onder de bezielende leiding van Raemon Sluiter echter klaar voor de volgende stap. Of dat ook zo gaat uitkomen? Goede vraag, we komen er volgend jaar rond deze tijd op terug!