Padel. Je kan tegenwoordig geen fatsoenlijk gesprek met een willekeurige jongvolwassene in de randstad meer voeren zonder dat het over padel gaat.

Na jaren van sluimerende interesse en minimale groei heeft padel vorig jaar zomer in coronatijd definitief een groei in populariteit doorgemaakt. Het is nu de snelst groeiende sport van Nederland met krap 100.000 beoefenaars. Maar gaat deze groei zich voortzetten en is padel een sport voor de eeuwigheid? Goede vraag!

Wat is padel eigenlijk?

Even speciaal voor de mensen die afgelopen jaar onder een steen hebben geleefd. Padel is een kruising tussen tennis en squash. We kunnen hier de spelregels uitleggen, maar het werkt eigenlijk precies zoals je van een kruising tussen tennis en squash zou verwachten. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis en de bal moet eerst de grond raken en dan eventueel een wand. En anders check je hier even de officiële spelregels.

Waar komt padel vandaan?

Op een of andere manier circuleren er veel verschillende verhalen over het ontstaan van deze sport, maar we kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat de rijke zakenman Enrique Corcuera aan de wieg heeft gestaan van het moderne padel. Het schijnt dat hij thuis te weinig ruimte had om een tennisbaan aan te leggen en zo per ongeluk een padelbaan heeft aangelegd (1969). Hij nam dit idee mee naar de jetset van Spanje in Marbella en zo is het spel langzamerhand steeds populairder geworden. Daarna heeft het spel in Noord-West Europa een jaar of veertig op de achtergrond gesluimerd. Zo wordt in Nederland bijvoorbeeld pas in 2011 de Nederlandse Padelbond opgericht. In Spanje is padel al jaren de tweede sport na voetbal, dus zelfs nog voor tennis! De populariteit neemt hier pas echt een vlucht als bekende voetballers zoals Zlatan Ibrahimovic, Arjen Robben en Robin van Persie de sport al dan niet bewust promoten. Zo heeft Ibrahimovic een aantal jaar geleden al geïnvesteerd in een padelketen.

Meer dan een hype?

De moeder aller vragen: is padel een blijvertje? Goed nieuws voor alle mensen die zojuist te dure rackets hebben gekocht. Padel is here to stay. Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst heeft padel kunnen profiteren van de infrastructuur die er al was van tennisclubs en squashbanen. Veelal zijn op die plekken extra banen aangelegd of omgebouwd tot padelbaan. Op moment van schrijven is het op ongeveer 220 plekken in Nederland mogelijk om padel te spelen. Padel is ontploft in coronatijd en heeft daarom per ongeluk een mooie doelgroep gekregen. Het zijn namelijk vooral veel amateursporters die niet meer in teamverband konden spelen, die op zoek zijn gegaan naar iets anders. Waar de grote sportbonden te kampen hadden met een terugloop in leden, heeft padel deze sporters een nieuw thuis kunnen bieden. Doe je er dus verstandig aan om je padelskills een beetje op te krikken aankomende jaren? Goede vraag! En ja!