Dankzij een overwinning op de Noren heeft het Nederlands elftal zich gisterenavond geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Dit WK voetbal zal in november 2022 van start gaan.

Qatar kleurt dus oranje! De oranjekoorts zal tegen de start van het toernooi ongetwijfeld weer losbranden. Eén groot feest gegarandeerd. Maar maken we ook enigszins aanspraak op de eindoverwinning? Behoort Nederland tot de favorieten of worden we al snel met het zand tussen de billen naar huis gestuurd? Wordt het Nederlands elftal wereldkampioen? Goede vraag!

Nederland – Noorwegen

De laatste broodnodige punten werden gisteren in de Rotterdamse Kuip binnengesleept. Dankzij de gigantische flater van afgelopen zaterdag tegen Montenegro, kon het Nederlands elftal zich geen misstap meer veroorloven. Het werd uiteindelijk een zenuwslopende wedstrijd, waar in het slot van de wedstrijd pas de beslissing viel. Nederland was oncomfortabel aan de bal en het belang van de wedstrijd was bij de spelers goed merkbaar. Het ontbreken van de Oranjefans maakte het aanblik ook niet bepaald fraaier. Frank Snoeks deed daar met zijn slaapverwekkende commentaar nog een schepje bovenop. De overwinning is binnen, maar het spel was allerminst oogverblindend.

Nieuwe aanwas aan spelers

Louis van Gaal heeft ervoor gezorgd dat er een frisse wind door de selectie is gaan waaien. Zo staat er een zelfverzekerde nieuwe doelman tussen de palen in de naam van Justin Bijlow, maar is ook Arnaut Danjuma plots de nieuwe linksbuiten in het 4-3-3-systeem van de geblesseerde oefenmeester. Belangrijk detail is wel de afwezigheid van de geblesseerde Cody Gakpo. Bovendien heeft Noa Lang zijn intrede gemaakt in de selectie. Weliswaar nog niet genoeg voor een basisplek, maar zijn prestaties in België waren voldoende voor een tweetal uitnodigingen. Zijn dit dan de spelers die Nederland naar een hoger niveau gaan tillen?

Opgeleefde en teruggekeerde spelers

Steven Bergwijn ontbrak nog in de selectie voor het EK 2020, dat afgelopen zomer plaatsvond. Toch was hij in de wedstrijd tegen Noorwegen één van de weinige lichtpuntjes met een beslissend doelpunt en een assist op de 2-0 van Memphis Depay. Bovendien is aanvoerder Virgil van Dijk weer teruggekeerd in de selectie, nadat ook hij ontbrak in de selectie van het EK 2020 vanwege een knieblessure. Deze geboren leider is uiteraard een welkome versterking.

Gebrek aan creativiteit

Ondanks een aantal nieuwe spelers in de selectie, mist het Nederlands elftal momenteel creativiteit. Vaak moet het initiatief komen van de immer belangrijke, maar vaak ook onzichtbare Memphis Depay. Maar wanneer de vorm ontbreekt bij de topscorer van de WK kwalificatie, valt hij ook direct ver terug. Deze creativiteit ontbreekt niet alleen in de voorhoede, ook op het middenveld ontbeert het vaak aan een versnellende pass, een passeeractie of een lepe steekbal. Met Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen vaak in de hoofdrol, oogt het middenveld van het elftal statisch.

Wordt het Nederlands elftal wereldkampioen?

Laten we vooropstellen dat het altijd een knappe prestatie blijft om je als kikkerlandje te plaatsen voor een eindronde. Bovendien duurt het nog ruim een jaar voordat de manschappen van Louis van Gaal aan moeten treden. Meer dan voldoende tijd om deze ploeg in opbouw klaar te stomen. Het getoonde spel van de laatste twee wedstrijden beloven weinig goeds en voor de voorspelbaarheid in balbezit zal een oplossing gevonden moeten worden. Wordt het Nederlands elftal wereldkampioen? Terechte vraag! Wij hebben er een hard hoofd in, maar we zijn vaker verbaasd door een ploeg waar voorafgaand aan een toernooi niemand een stuiver om gaf..

Eric