Morgenavond wordt in Tirana de allereerste finale van de Conference League gespeeld. Misschien was het sommige mensen ontgaan, maar Feyenoord staat dus in die finale. Vreselijk knappe prestatie natuurlijk. Of stelt de Conference League helemaal niet zoveel voor? Goede vraag!

Louis van Gaal

Het begrip ‘Jut en Jul-competitie’ verzinnen we niet zelf, maar komt uit de koker van onze bondscoach Louis ‘wie moet het anders doen‘ van Gaal. Op 28 maart jongstleden haalde Louis uit naar het derde Europese toernooi. Op dat moment hadden we nog vier Nederlandse ploegen in het toernooi zitten. Terwijl de rest van het land de coëfficiëntenpolonaise aan het lopen was, vond de bondscoach het nodig iets te zeggen over vooral het drukke speelschema. Volgens van Gaal hadden spelers rust nodig in plaats van extra Europese wedstrijden in een toernooi dat pas sinds dit seizoen bestaat.


Jut en Jul-competitie

Laten we eerlijk zijn. De Conference League is geen Champions League. Als je alleen de afkorting gebruikt hebben mensen het misschien niet door, maar het is wezenlijk een niveautje (twee red.) lager dan het toernooi waar wordt gestreden om de cup met de grote oren. Als je voorrondes moet spelen tegen een club uit Kosovo, nummer 39 op de coëfficiëntenranglijst, dan weet je dat er prestigieuzere toernooien zijn. Het eerste jongetje van zes dat op die leeftijd hardop droomt van het winnen van de Conference League moet ook nog gevonden worden. Het lijkt toch inderdaad vooral een toernooi voor de mindere te goden zijn en het is een mooi excuus voor de middelmatige voetballers in Europa om doordeweeks eens op reis te zijn en niet avond na avond naast de vrouw op de bank te zitten.


Mooie toevoeging aan de Europese kalender

Maar zo negatief als het hierboven wordt beschreven is het natuurlijk ook niet. Met de finale Feyenoord – AS Roma voor de deur moeten we toch ook concluderen dat de Conference League een mooi toernooi is. Het toernooi heeft vele mooie affiches opgeleverd en als je kijkt naar welke clubs bij de laatste acht zaten is dat minimaal Europa League waardig. Dat waren PSV, Feyenoord, Leicester City, Olympique Marseille, AS Roma, Bodø/Glimt, Slavia Praag en PAOK. Op Bodø/Glimt na misschien, zijn het allemaal clubs die lang en breed hun sporen in Europa verdiend hebben. Het affiche van de Conference League finale is op papier zelfs mooier dan die van de Europa League vorige week. Heerlijk toernooi en niks om je voor te schamen dus!


Trotse Feyenoorders

Jut en Jul-competitie of niet, het is sowieso ook wel weer eens leuk om trotse Feyenoorders te zien. Zoveel valt er over het algemeen niet te vieren in de Maasstad. Ongeacht het resultaat van de finale hebben ze een mooi Europees jaar gehad en hebben ze zichzelf én de eredivisie weer op de kaart gezet. Een prijs is een prijs. We gaan niet zo ver als Afellay afgelopen week ging, maar een prestatie is het zeker! Laten we hopen dat alle vreugde vooraf morgenavond wordt omgezet in iets tastbaars!