Twintig jaar nadat Feyenoord de finale van UEFA Cup won van Borussia Dortmund, staan de Rotterdammers wederom in een Europese finale. Op 25 mei is AS Roma de laatste te nemen horde van de UEFA Europa Conference League. Gaat Feyenoord de finale winnen? Goede vraag!

Winst tegen Olympique Marseille

Afgelopen donderdag schreef Feyenoord historie door in de halve finale van de Conference League het Franse Olympique Marseille uit te schakelen. Nadat Feyenoord in Rotterdam met 3-2 won, bleef het in Stade Vélodrome 0-0. Dit was voor de mannen van Arne Slot voldoende voor de eerste Europese finale in twintig jaar. In een ware hel bleef Feyenoord knap overeind tegen de nummer 2 van de Ligue 1. Nadat dirigent Dimitri Payet al voor rust geblesseerd het veld moest verlaten, oogde de Franse volksclub inspiratieloos. Desondanks was het voor Feyenoord vooral tegenhouden. Na ruim 95 minuten vechtvoetbal was het vooral te danken aan een stoïcijns verdedigend kwartet dat Feyenoord de eindstreep heeft bereikt. Een ijzersterk Europees seizoen wordt beloond met een finale.


Europese vorm Feyenoord

In Europees verband is het voor Feyenoord een seizoen om niet snel te vergeten. In een eindeloos durende Europese campagne verloor Feyenoord slechts één wedstrijd: nota bene tegen het zwakke Zweedse Elfsborg. Dankzij het tot dusver behaalde puntenaantal van 24.000 staat Feyenoord momenteel op een knappe 42e positie in de club coëfficientenlijst. Aan het begin van het seizoen 2021/2022 was dit slechts een 68e positie. Bovendien trekt Feyenoord de kar als het gaat om de Nederlandse coëfficiënten. Dit zegt veel over het huidige succes van Slot zijn ploeg. De oprichting van de Conference League lijkt een zegen voor de Nederlandse competitie, maar zeker voor Feyenoord in Europa.


Droomseizoen?

Men vroeg zich vorige zomer hardop af waar Arne Slot in vredesnaam aan ging beginnen. Een grote reorganisatie vond plaats, mede genoodzaakt door de financiële puinhoop. Er werden dan ook geen wonderen verwacht, maar nu de balans langzaam mag worden opgemaakt heeft Arend Martijn Slot een puike prestatie geleverd. Feyenoord heeft zich dankzij het veelbesproken gelijkspel tegen PSV officieus verzekerd van Europees voetbal en mag zich opmaken voor het absolute toetje: de finale van de Conference League. Met een voor 99,9% zeker behaalde 3e plaats mag er niet worden gesproken van een droomseizoen, maar vooral dankzij de Europese prestaties zal deze jaargang in Rotterdam niet snel worden vergeten.


Tegenstander AS Roma

Nog één horde te nemen: het AS Roma van wonderdokter José Mourinho. Dezelfde trainer die Ajax dwarszat in de laatste Europese finale voor een Nederlandse club in 2017. De Romeinen mogen met een huidige 7e plaats in de Serie A niet bepaald spreken van een droomseizoen. Bovendien is Europees voetbal volgend jaar nog allerminst zeker. Na het verlies op maandagavond tegen Fiorentina wachten de Italianen in nationaal verband al 4 wedstrijden op een overwinning. Toch schakelden José Mourinho zijn troepen op knappe wijze het Engelse Leicester City uit, dat eerder PSV uit het toernooi knikkerde. Ondanks deze knappe prestatie is ook het Europese seizoen van de Romeinen niet vlekkeloos verlopen. Zo werd er in Noorwegen met 6-1 van FK Bodø/Glimt verloren en schakelde het ternauwernood Vitesse uit in de achtste finale. Feyenoord lijkt op het eerste oog dus allerminst kansloos, maar de Italianen zullen koste wat kost hun eerste Europese prijs in de wacht willen slepen.


Feyenoord op zijn hoede

En dus zal Feyenoord naar verwachting een topprestatie moeten leveren om in Tirana met de beker van het veld te kunnen lopen. Ook de bookmakers rekenen vooralsnog op een overwinning van AS Roma. Ondanks een uitstekende vorm, moet een ploeg altijd op zijn hoede zijn wanneer José Mourinho de coach van de tegenstander is. Hij won bijvoorbeeld met Porto (2004) en Internazionale (2010) de Champions League en met Manchester United (2017) de Europa League. En tegen spelers als Tammy Abraham en Nicolò Zaniolo zal Feyenoord boven zichzelf uit moeten stijgen op 25 mei. Gaat Feyenoord de finale winnen? Terechte vraag! Wij verwachten een gelijkopgaande wedstrijd, waarin Feyenoord alles behalve kansloos zal zijn.

Eric