Basketbal is in Nederland niet zo’n populaire sport als bijvoorbeeld voetbal. Toch hebben we Nederlandse basketbalspelers gehad die succes geboekt hebben in de NBA (de grootste basketbal competitie van de wereld).

Toch is er tot nu toe maar één Nederlander die zich NBA kampioen mag noemen. Wie is deze NBA-kampioen? Goede vraag, terechte vraag!

Het begon met een passie voor Basketbal

Het is moeilijk om de 2.13 meter lange Francisco Elson niet te herkennen. De meeste mensen kennen hem waarschijnlijk van zijn commentaar bij Ziggo Sport. Vooral tijdens NBA Finals geeft hij dan speciaal gastcommentaar. Elson is nog steeds de enige Nederlander die een NBA Championship heeft gewonnen. In deze blog bespreken we kort, hoe Francisco een ster werd in zijn eigen rol.

Basketbal was al in zijn jonge jaren een onderdeel van zijn leven. Deze passie werd alleen maar groter, naarmate hij ouder werd. Toch was het een gevaarlijke passie voor Elson. Veel familieleden van hem kampen met hartklachten, zo had Elson er ook last van. Elson had te kampen met een lekkende aorta-klep, hierdoor verbood zijn moeder hem om te basketballen. Het onderdrukken van een passie is vaak onbegonnen werk. Basketbal is een onderdeel van Elsons leven en stiekem ging hij er op uit, om even lekker een balletje te gooien.

Hard works pays off

Mensen denken vaak vanwege de lengte, dat Elson heel veel talent heeft, maar hij is zover gekomen door ontzettend hard werken. Hij vergelijkt zichzelf meer met Dirk Kuyt. Niet zeuren, maar hard werken. Zijn broer was/is een grote inspiratiebron voor Elson. Hij basketbalde ook en ze waren eigenlijk onafscheidelijk. Tot op een dag het noodlot toesloeg. Elsons broer overleed op een basketbalveld in Rotterdam aan de gevolgen van een hartstilstand. Francisco had het hier ontzettend moeilijk mee en zwoer dat hij succesvol zou worden voor zijn broer. Met deze drive kon niemand hem meer stoppen.

Op zijn achttiende zou hij verhuizen naar Amerika, hij wilde alles eruit halen wat erin zat. In Amerika is basketbal vele malen groter dan in Nederland. Hij stopte met school in Nederland en begon met spelen voor een college in Texas. Kort daarna zou hij naar een universiteit in California gaan. Dit was geen makkelijk periode voor Elson, maar met de drive die hij in zich had, ging hij recht op zijn doel af.

Een ster in zijn eigen rol

Elson begon zijn professionele carrière bij Barcelona, duidelijk was dat hij aan het niveau moest wennen. Zijn stats waren niet geweldig (3,4 punten, 3,9 rebounds per game) In het tweede seizoen kon je al wat verbeteringen zien in de stats, maar zijn doorbraak kwam bij Caja San Fernando. In dat seizoen had hij een gemiddelde van 9,7 points, 8,2 rebounds per game. Scouts zagen dit en hierdoor kwam hij in de NBA bij de Denver Nuggets terecht. In al zijn seizoenen zou hij nooit meer dan 5 punten per game scoren, maar daar lag ook niet zijn kwaliteit. Hij offerde zichzelf op. Tijdens het gouden jaar van 2007, was Elson een ster in zijn eigen rol. Intensiteit, energie en defense is waar hij voor zorgde, als hij van de bank afkwam. Uiteindelijk was de mentaliteit de reden, waarom hij als enige Nederlander een terechte kampioen is in de NBA.

Jeroen Bongers