Woningcrisis hier, woningnood daar. Je wordt continu doodgegooid met verhalen dat het bijna onmogelijk is om nog een huis te kopen. Maar kloppen die verhalen wel? En is het overbieden echt zo erg? Kunnen we kortom, ooit nog een eigen paleisje bezitten? Goede vraag!

Te weinig huizen?

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat de hoge huizenprijzen komen door een tekort aan huizen. De cijfers variëren van 300.000 tot een miljoen woningen die we tekort komen. En schaarste maakt iets duur. Maar de huizenmarkt werkt niet als een gewone marktplaats, gebaseerd op vraag en aanbod. Het feit dat we tegenwoordig tegen hele gunstige voorwaarden veel geld kunnen lenen, zorgt er voor dat we ook veel geld gáán lenen. Omdat we meer kunnen betalen, betalen we ook meer voor een huis.

Bouwen, bouwen, bouwen

Toch wordt er vaak ‘bouwen, bouwen, bouwen’ geroepen als oplossing voor de woningnood. Als we genoeg huizen voor iedereen hebben, zal de huizenprijs vast vanzelf een keer dalen. Toch? Daar lijkt het niet op. De laatste keer dat de huizenprijzen zijn gedaald was in 1978 en in 2008. Alhoewel een flinke stijging van de huizenprijzen vaak wel een indicatie is voor een moment dat het instort, zijn er op dit moment nog te weinig signalen dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Voorlopig is een huis dus nog steeds een hele veilige investering.

Tussen wal en schip

Er is een steeds grotere groep mensen die tussen de wal en schip belandt. Zij verdienen te veel voor sociale huur en te weinig om te kopen. Deze groep is dus veroordeeld tot (te) dure huur en bouwt geen vermogen op. Voor deze groep mensen is het inderdaad steeds lastiger om ooit nog een huis te kunnen kopen. Mensen die elke maand netjes 1000,- huur ophoesten kunnen soms maar een hypotheek van 650,- in de maand kunnen krijgen. Want ja, das logisch. En met een hypotheek van 650,- in de maand kan je precies niks kopen. Handig! Ondertussen gaat een steeds groter deel van het inkomen richting huisvesting. Was dat in de jaren ’50 nog maar 10%, tegenwoordig is dat meer dan 40%.

Sombere toekomst

Gaat dit vooruitzicht in de toekomst beter worden? De voortekenen zijn somber. Er is namelijk een hele grote groep mensen die baat heeft bij het feit dat huizen minimaal gelijk blijven in prijs. Wie allemaal? Komt ie: huizenbezitters, banken, pensioenfondsen (en dus wij allemaal). Er zal ooit een omslagpunt komen dat mensen zich niet meer in de schulden willen steken voor iets dat slechts 20 jaar geleden nog redelijk betaalbaar leek. Ach, we gaan het zien en tot die tijd is het ook lekker vertoeven bij de ouders op de zolderkamer hoor!