Barbecuen is al jaren meer dan gewoon wat frikadelletjes op de grill gooien. En ook al lang niet meer alleen voorbehouden aan de zomer. Je kan het hele jaar door heerlijke Green Egg gerechten bereiden. Voor veel mensen (nog steeds voornamelijk mannen) is de Green Egg een verlengstuk van de keuken geworden.

Je kan er dan ook de heerlijkste creaties op maken. Terechte Vraag heeft vier toppers voor je op een rij gezet. En om de veelzijdigheid van de Green Egg te benadrukken, laten we vlees, vis, vegetarisch en vogel de revue passeren.

Stoofvlees van de Green Egg

Stoofvlees is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gaat barbecuen, maar het is juist een heel geschikt gerecht voor de Green Egg. Je hebt er wel een Dutch Oven voor nodig, anders loopt alles door het rooster, maar dat spreekt voor zich. Verwarm je Green Egg tot 180 graden en smelt wat boter in de Dutch Oven. Braad je in blokjes gesneden riblappen rondom bruin en haal ze daarna even uit de oven. Bak daarna ui, knoflook en rode peper glazig en voeg het vlees weer toe. Gooi er dan tomaat en random wat kruiden bij. Komijn, citroengras, koriander, peper en zout doen het altijd goed. Maar bij stoofvlees geldt: alles mag en niks moet. Zorg daarna dat je je Green Egg steady op 150 graden houdt en heb drie uurtjes geduld. Eet smakelijk!

Zalm in zoutkorst

Neem ruim een kilo grof zeezout en mix dat met 6 teentjes knoflook, tijm, rozemarijn én eiwit. Voor dit gerecht heb je een baking stone nodig. Leg daarop bakpapier en daarna de ene helft van de zoutkorst (iets groter dan de zalmmoot) erop. Doe daar eerst een laag kort gebakken groentjes op (prei, wortel, uit) en daarop de zalm. Dan weer een laag groenten en tot slot de andere helft van de zoutkorst. Druk de zoutkorst overal goed aan! Bak dit in ongeveer drie kwartier gaar op steady 220 °C. Dikke tip: vergeet de zoutkorst voor het eten niet te verwijderen!

Vegetarische Wellington

In plaats van een Beef Wellington, nu eens een vegetarische Wellington. Dit Green Egg gerecht is veel simpeler om te maken dan je in eerste instantie zou denken. Je hebt hiervoor champignons en gekookte rode bietjes nodig. Leef je vooral uit met de champignons. Haal een aantal verschillende soorten, bak eerst een uitje, knoflookje en pepertje en voeg daarna de champignons toe. Kook in de tussentijd de bietjes. Zorg ervoor dat je groenten niet te gaar worden. Rol bladerdeeg uit en voeg daar de champignons en bieten aan toe. Houd de randen vrij en zorg dat de naden uiteindelijk aan de onderkant terecht komen. Halfuurtje op 200 °C op je baking stone in de Green Egg en smullen maar!

Kwartels van de Green Egg

Kwartel is een stukje vlees dat van zichzelf al heel lekker is. De kwartel hoeft ook maar relatief kort op de bbq. Het belangrijkste bij dit Green Egg gerecht is dan ook de voorbereiding. Ga voor een lekkere marinade. Zorg ervoor dat je dat lekker een paar uurtjes laat intrekken. Wat voor marinade dan? Goede vraag! Ook bij marinade geldt: alles mag. Maar probeer anders eens een marinade van citroengras, limoensap, kurkuma, soja, honing, peper, zout, komijnzaad en een snufje ras el hanout. Bij het grillen is de kwartel goed als de borst binnen een temperatuur van 70 °C heeft. Ongehoord lekker! Zo doof als een kwartel, ongehoord, haha. Sorry. Smakelijk!