Is een elektrische auto veilig in het verkeer?
Het was een droevig jaar op de automarkt. Wellicht mede door de huidige pandemie, zijn er sinds de jaren 60 niet zo weinig auto’s verkocht als in 2021. Hoe zit dat met de elektrische auto? En zijn elektrische auto’s veiliger dan een gewone diesel of benzine auto? Goede vragen!
Populariteit elektrische auto’s
De wereld lijkt overspoeld te raken met elektrische auto’s. Maar is dat in de praktijk ook echt zo? Van de in totaal 322.831 verkochte personenauto’s in 2021, waren er ‘slechts’ 64.027 elektrisch (Autoreview.nl). In vergelijking met 2020 werden er nog 72.858 elektrische auto’s verkocht. Het marktaandeel is dan ook gedaald van 20,5% in 2020 naar 19,8% in 2021. De meeste elektrische auto’s werden geregistreerd in december. De aanschafprijs van een elektrische auto ligt vaak hoog. Vandaar dat er vele aanschafsubsidies worden uitgekeerd.
Crashtest van Tesla
Je hebt ze ongetwijfeld voorbij zien komen: de crashtest filmpjes van Tesla. Voldoet een Tesla aan de veiligheidsvoorwaarden? De Tesla model 3 in ieder geval wel. Sterker nog: deze elektrische auto scoorde op elk vlak 5 sterren. Elektrische auto’s hebben als voordeel dat ze niet makkelijk kantelen. De batterijen in de auto zorgen namelijk voor een laag zwaartepunt. Bovendien vangt de kreukelzone in het passagierscompartiment ook veel krachten op bij een frontale botsing. Plusjes dus!
Veiligheid voor de inzittenden
Ongeacht het model, moeten alle type auto’s een veiligheidstest ondergaan. Hiervoor wordt door het EuroNCAP een groot deel van de nieuwe auto’s getest middels de botsproeven. Over het algemeen scoren elektrische auto’s hierbij 4 tot 5 sterren. Dat houdt concreet in dat zowel de inzittenden, maar ook voetgangers een grote kans hebben om een eventuele botsing te overleven. Bij veel mensen heerst er nog twijfel over eventueel brandgevaar door het type accu dat gebruikt wordt bij een elektrische auto. Toch is de kans dat een auto met traditionele brandstoffen in brand vliegt, even groot.
Veiligheid voor voetgangers en fietser
Desondanks is het ook belangrijk om de veiligheid van de voetgangers en fietsers in acht te nemen. De elektrische auto maakt namelijk weinig tot geen geluid. Zeker tot een snelheid van zo’n 20 km/u is de elektrische auto vrijwel geluidsarm. Dit kan voor een onveilige situatie zorgen, wanneer de verkeersdeelnemers niet in de gaten hebben dat er een elektrische auto in de buurt rijdt. Om dit te voorkomen, heeft de Europese Unie bepaald dat elektrische auto’s die onder de 20km/u rijden, verplicht een soort waarschuwingsgeluid moeten maken.
Veiligheid elektrische auto’s
Zo zie je maar: een elektrische auto mag niet de weg op zonder dat deze aan verschillende testen en beproevingen is ondergaan. Dus, is een elektrische auto net zo veilig in het verkeer als een normale auto? Terechte vraag en ja, dat kunnen we wel stellen. De fluisterstille, elektrische auto’s kunnen voor een gevaar zorgen, maar ook hiervoor zijn voorzorgsmaatregelen getroffen door de Europese Unie. Je kunt met je elektrische bolide veilig de weg op.