Alles in ons leven moet mooier, strakker en sneller. En dat geldt niet alleen voor je huis of auto, maar ook voor hoe we onszelf zien. We doen ongelooflijk veel moeite om geslaagd, fit en vriendelijk over te komen. Maar klopt dat plaatje van ons zelfbeeld wel? Goede vraag!

Wat is je zelfbeeld?

Je zelfbeeld is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd in je leven. Als je al je overtuigen, oordelen en gedachten die je van jezelf hebt bij elkaar optelt, is de uitkomt daarvan je zelfbeeld. Als je een realistisch en nuchter persoon bent, zal je zelfbeeld waarschijnlijk goed overeenkomen met hoe andere mensen jou zien. Maar bij veel mensen wijkt het zelfbeeld flink af van het beeld dat andere mensen van ze hebben. Over het algemeen spreken psychologen dan van een te positief zelfbeeld of een negatief zelfbeeld.


Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld wordt ook wel een laag zelfbeeld genoemd. Als je last hebt van een negatief zelfbeeld is dat best vervelend. Je haalt jezelf als het ware continu omlaag door te denken dat je bepaalde kwaliteiten niet bezit en andere toch altijd maar beter zijn. Een langdurig negatief zelfbeeld kan uiteindelijk leiden tot faalangst of zelfs een depressie. Voorafgaand heb je juist extra verlangen naar goedkeuring en verbondenheid. Je toevlucht zoeken tot plastische chirurgie of social media (elke like is toch weer een bevestiging) is dan een logisch gevolg. Het probleem hiermee is dat je het negatieve zelfbeeld alleen naar buiten toe verbergt en je niet achter de échte reden van dit zelfbeeld aangaat.


Positief zelfbeeld

Tegenover een laag zelfbeeld staat een positief zelfbeeld. Zolang je jezelf niet chronisch overschat is het over het algemeen fijner om aan deze kant van het zelfbeeldenspectrum te zitten. Mensen met een positief zelfbeeld zijn positief ingesteld (duh), hebben zelfvertrouwen en staan gemiddeld genomen gelukkiger in het leven. Wil je graag een positief zelfbeeld ontwikkelen? Zorg dan onder andere voor bijvoorbeeld een goede ochtendroutine, ga regelmatig wandelen of sporten en als allerbelangrijkste: stop met vergelijken.


Dit is er mis met ons zelfbeeld

De laatste zin van de vorige alinea geeft precies aan wat er mis is met ons zelfbeeld. Door continu door onze Instagram feed met (ogenschijnlijk) geslaagde sexy mensen te scrollen zijn we onszelf onbewust constant aan het vergelijken met mensen die het ‘beter’ voor elkaar hebben. Dat zorgt ervoor dat we minder tevreden zijn met wat we hebben en dus een negatief zelfbeeld krijgen. Dat proberen we te compenseren door iets onmogelijks na te streven. Wat dus niet lukt en je slechte zelfbeeld alleen maar versterkt. Daarom zijn filters zo populair. Dan voldoet je online image tenminste aan je zelfbeeld. Vind je dit herkenbaar? Wat doe jij om een positief zelfbeeld te krijgen?