Een onderbreking van een week of twee tijdens het lopende voetbalseizoen: het gebeurt een aantal keer per jaar. De reden? Er moeten interlands gespeeld worden, waar niet iedereen even blij mee is. Maar waarom hebben clubfans een hekel aan interlandvoetbal? Goede vraag!

Ellenlange kwalificatiecampagnes

In een tijdsbestek van vier jaar worden er twee kwalificatiecampagnes afgewerkt door een groot aantal landen. Op alle continenten gaat het volledig los. Maar die campagnes duren lang, erg lang. Om je te plaatsen voor het EK voetbal, moeten er 10 wedstrijden worden doorstaan. Hetzelfde geldt voor de WK-kwalificatie. Als dat nu tien keer tegen landen van het niveau Italië en Spanje was, was het allemaal niet zo erg. Maar ook landen als de Faeröer en Gibraltar mogen hieraan deelnemen. Interlandvoetbal kan leuk zijn, maar tijdens dit soort potjes worden de ogen al snel zwaar..

Nietszeggende oefeninterlands

Laten we niet te kritisch zijn. Die kwalificatiecampagnes mogen dan wel lang duren, het gaat in ieder geval nog om de keiharde punten. Er bestaat ook nog zoiets als die ellendige oefeninterlands. Dat zijn dan van die periodes waarin bondscoaches gaan experimenteren met verschillende formaties en er een volledige fantasieopstelling van maken. Wanneer het Nederlands elftal dan oefent tegen Duitsland is het nog wel te behappen, maar tegelijkertijd zijn er wedstrijden zoals Finland-Slowakije op tv. De clubfans zullen er hoogstwaarschijnlijk niet voor thuisblijven. Het smachten naar Go Ahead Eagles tegen Fortuna Sittard begint dan stilletjes aan op gang te komen.

Geen excuses in het weekend

Daarnaast zijn er voor een voetbalfanaat niet heel veel dingen lekkerder dan om op een brakke zondag 12:15 in te schakelen bij ESPN en dit tot een uurtje of half zeven ’s avonds vol te houden. Vervolgens heb je nog de mogelijkheid om je avond af te toppen met een heerlijk potje Spaans voetbal. Bueno! Wanneer interlandvoetbal de week domineert, valt dit weg. Niet alleen het plezier, maar ook je excuses om niet met je vriend(in) op zondagmiddag naar de bioscoop te hoeven gaan. Het is daten geblazen. Dat verpesten die interlands maar even mooi voor je. Eén weekend doorzetten, je kan het!

Interlandvoetbal kan leuk zijn

Uiteindelijk is het natuurlijk heel simpel: voetbal is voetbal. Interlandvoetbal is nog altijd beter dan helemaal geen voetbal, maar anders is het wel. Het risico op spelers die geblesseerd terugkeren bij hun club, kansloze oefeninterlands en ellenlange kwalificatiecampagnes. Het is allemaal niet hoe we het graag zien. Maar, de allerbeste spelers ter wereld in actie zien is ook zeker geen straf. De echte Oranjefans zullen de polonaise starten, terwijl de clubfans hopen dat het zo snel mogelijk voorbij is. Laten we dan maar gewoon wereldkampioen worden. Of dat reëel is? Terechte vraag! Lees het hier!

Eric